Spriječiti poskupljenja
112

Potrošačka korpa iznad 3.300 KM: Na koji način država može olakšati građanima?

A. Ku.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: G. Š./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: G. Š./Klix.ba)
Sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za august 2023. godine iznosi 3.322 KM, a građani strahuju da bi cijene mogle dodatno rasti s obzirom na poskupljenje goriva.
U razgovoru za Klix.ba predsjednik Udruženja potrošača "Futura" iz Mostara Marin Bago kaže da je strah građana opravdan jer nas iskustvo uči da je svako poskupljenje goriva dovelo do divljanja cijena.

S druge strane, ističe Bago, kada bi gorivo pojeftinilo cijene se ne bi vratile na prijašnje.

"To je jedna praksa koja traje određeni niz godina i građani se opravdano plaše", ističe Bago.

Cijene dizela na pumpama u BiH prelaze tri marke po litri, a donedavno je cijena litre goriva i mlijeka bila izjednačena te je iznosila 2,6 KM.

Pitali smo Bagu da li je razgovarao sa predstavnicima vlasti o mogućim rješenjima kojima bi se kućni budžet stanovnika naše zemlje rasteretio.

Razgovori su, kaže nam, uglavnom bili u domenu prijateljskog savjetovanja i istakao je da postoje načini kojima bi se stanovnicima moglo olakšati da preborde inflaciju.

"Imamo rekordna punjenja budžeta i sad je pravo vrijeme da se taj novac vrati građanima u vidu subvencija. Možemo pogledati šta rade zemlje u regionu i EU i uzeti ono što je nama najjednostavnije. U Hrvatskoj već par godina ide nekoliko stotina miliona subvencija prema poljoprivrednicima, privrednicima, penzionerima itd. Ako se baš ne može spriječiti divljanje cijena, u šta nisam uvjeren, može se ići ka pojedinačnim stavkama iz iznosa minimalne potrošačke korpe", objašnjava Bago.

Dodaje da se u tom smislu građanima mogu dati subvencije u vidu omogućavanja besplatnog pohađanja vrtića za djecu, besplatnih užina za školarce te istovremeno mobiliziati poljoprivrednike i stočare te ih subvencijama potaknuti da proizvode.

Bago: Podaci su stravični (Foto: G. Š./Klix.ba)
Bago: Podaci su stravični (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Dakle, može se mnogim odlukama i subvencijama smanjiti potrošačka korpa za nekoliko stotina maraka. To je jučer trebalo uraditi, znamo da je potrošačka korpa 3.300 KM i to je stravična cifra. U porodicama gdje dvoje radi i ima prosječnu platu nedostaje im nekoliko stotina maraka da izmire potrošačku korpu. Stravičan je podatak da čovjek sa prosječnom platom ne može prehraniti porodicu jer je prosječna plata 1.200 KM, a porodici treba 1.500 KM za hranu. To su sve stravični podaci", kaže Bago.

Također navodi da se trgovcima koji na štetu potrošača žele ostvariti profit i podižu cijene može i treba stati ukraj.

"Kod nas je ostvarivanje ekstraprofita zabranjeno, zabranjen je monopol. Jednostavno trebamo braniti svoje interese i svoju zemlju i sebe. U digitalnom poslovanju se može saznati koliko se nešto platilo i za koliko se prodaje", zaključuje Bago.