O uvozu vozila u BiH
0

Potpuno ukidanje ograničenja izazvalo bi nered na tržištu

FENA
Iako je razmatranje Nacrta odluke o ukidanju ograničenja prilikom uvoza automobila u BiH skinuto s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH, u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su i dalje mišljenja da predloženu odluku treba usvojiti i da je ona najbolje moguće rješenje u trenutnim okolnostima.

Kako je rečeno Feni iz toga ministarstva druga moguća opcija jeste potpuno ukidanje postojeće odluke što bi tek izazvalo nered na tržištu.

  • U svakom slučaju u narednim danima ćemo obaviti još konsultacije pa ćemo moći donijeti konačan stav o ovom pitanju, navode iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Postojeća Odluka o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma na snazi je od 2000. godine. Nakon toga BiH je, kako podsjećaju iz Ministarstva, potpisala CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i u završnoj fazi je pregovora za pristupanje WTO-u.

Generalno, ovi sporazumi ne daju mogućnost bilo kakvog općeg izuzimanja iz liberalizacije trgovine i shodno tome predstavlja kvantitativno ograničenje na regionalnu trgovinu.

Ovakve ocjene, ali i učestale kritike od Evropske komisije da važeća odluka nije u skladu sa SSP-om, te pritisak da se zamijeni drugim propisom, a u okolnostima da u BiH još nije uspostavljen sistem homologacije, utjecale su da Ministarstvo pripremi novi nacrt Odluke kao privremeno rješenje.

  • Činjenica je da smo u pripremi odluke imali niz primjedbi od drugih nadležnih institucija na entitetskom i državnom nivou, ali smo nastojali da sve te primjedbe u najvećoj mogućoj mjeri prihvatimo i ugradimo u Odluku. Također, prihvatamo da sama Odluka nije u potpunosti usklađena s evropskim direktivama ali od predstavnika Evropske komisije je označena kao "unapređenje" u odnosu na postojeću, navode iz ureda ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kao što je poznato, ovlašteni uvoznici novih automobila u BiH smatraju da trebaju imati značajniju ulogu u reguliranju pitanja koja se tiču uvoza rabljenih vozila, te da zbog sigurnosti učesnika u saobraćaju i zbog zaštite okoliša kao primarno ograničenje BiH treba da uvede ekološku normu Euro 4.

Uvoznici smatraju da je norma Euro 4 evropski standard koji se primjenjuje u zemljama regiona, a koji bi i BiH trebala slijediti.