Stručnjaci upozoravaju
0

BiH uskoro možda neće moći izvoziti ni u susjedstvo

FENA
BiH mora jačati strukture za kontrolu kvaliteta, jer je to odavno postala prepreka većem izvozu, zaključak je današnjeg zasjedanja u Sarajevu radne grupe "Regionalna saradnja", a koja je održana u sklopu projekta "Konvent o Evropskoj uniji u BiH" koji realizira Evropski istraživački centar u saradnji s Direkcijom za evropske integracije BiH.

"Sve carinske barijere, svi problemi koje imamo u trgovini sa susjedima, a pogotovo s Evropskom unijom, dalje će se samo usložnjavati i produbljavati, jer susjedi idu mnogo brže i usklađuju svoj sistem s Evropskom unijom. Tako postoji opasnost da i u najbližem susjedstvu nećemo više moći izvoziti bilo šta od naših proizvoda", upozorio je u izjavi novinarima nakon sastanka ekspert ove radne grupe Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Sistem je u nekim segmentima dosta izgrađen, neke institucije za standardizaciju, mjeriteljstvo, sigurnost hrane funkcioniraju na visokom nivou, ali za dostizanje potrebnih evropskih standarda stvari se morjau integrirati na državnom nivou.

"Moramo usvojiti evropske propise koji su neophodni i tek onda ćemo našim proizvođačima omogućiti plasman robe na ona tržišta na kojima već sada svojim kvalitetom mogu nastupiti, ali zbog ovih formalnih razloga nisu prisutni", naveo je Gavran.

Po njegovim riječima, prije svega je potrebno da bh. institucije pristupe odgovarajućim evropskim i multilateralnim sporazumima i ugovorima, kao što je ugovor po kojem bi bh. laboratorije bile prepoznate kao kompetentne, odnosno da se svi proizvodi testirani u tim laboratorijama mogu izvoziti u Evropsku uniju.

Također, sada je pred BiH 29 direktiva tzv. novog pristupa koje su neophodne prije svega za tehničke i industrijske proizvode.

" Bez njihovog usvajanja ne samo da nećemo moći izvoziti veliki broj proizvoda, već ovako veliki broj proizvoda koji su nesigurni, neusklađeni, ugrožavaju zdravlje i živote naših potrošača", upozorio je Gavran.