biznis
0

Potpredsjednik RS pozvao turske privrednike da ulažu u BiH

Anadolija
Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović sastao se danas sa turskim poduzetnicima, članovima Asocijacije nezavisnih industrijalaca i privrednika Turske (MUSIAD) u počasnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Bursi.

Suljkanović je ovom prilikom istako da će Bosna i Hercegovina, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju tokom iduće godine, graničiti sa zemljom članicom EU-a, te da je to velika prilika za turske poduzetnike, u smislu proizvodnje u BiH i prodaje u zemlje EU-a.

Potpredsjednik Republike Srpske skrenuo je pažnju turskim poduzetnicima da je Bosna i Hercegovina zemlja u koju se iz mnogo razloga može investirati.

"Tokom iduće godine, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina će postati granični susjed sa EU. To je prilika da turski poduzetnici proizvode u BiH i svoje proizvode prodaju u zemljama članicama EU. Prošlo je 17 godina od rata u našoj zemlji i mnogo toga je uspješno urađeno, ali u toku je jedan prijelazni period. Nažalost prisutni su loši rezultati privatizacije. Oko 80 posto firmi koje su bile u vlasništvu države danas nije u funkciji, što je također velika prilika za poduzetnike", rekao je Suljkanović.

Zamjenik generalnog direktora MUSIAD-a za Bursu Mehmet Mekikci istakao je da je Turska u posljednjem periodu znatno povećala investicije u Bosnu i Hercegovinu, kao i ostale zemle zapadnog Balkana.

Na sastanku sa turskim poduzetnicima, pored Suljkanovića i Mekikcija, bila je prisutna i delegacija Republike Srpske i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Bursi Muzaffer Cilek.