Direkcija za autoceste FBiH
0

Potpisivanje ugovora za glavni projekat dionice Lašva - petlja Nević Polje

FENA
U Federalnoj direkciji za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta u Sarajevu u četvrtak će biti potpisan ugovor za izradu glavnog projekta brze ceste Lašva - Donji Vakuf, na dionici Lašva - petlja Nević Polje dužine 23,66 km.

Ugovor će potpisati direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj i Ešref Gačanin, direktor IPSA Instituta Sarajevo u svojstvu lidera BH Konzorcija, koji čine 'IPSA Institut' Sarajevo i 'Divel' Sarajevo.

Ukupna vrijednost ugovora je 7.206.335,52 KM s rokovima izrade projektne dokumentacije od 12 do 24 mjeseca za pojedine lotove koji su predmet ugovora.

Dionica brze ceste Lašva - Nević Polje ukupne dužine 23,66m podijeljena je na tri poddionice: petlja Lašva - petlja Kaonik, dužine 6,26 km (rok 24 mjeseci); petlja Kaonik - petlja Vitez, dužine 6,71 km (rok 15 mjeseci) i petlja Vitez - petlja Nević Polje, dužine 10,69 km (rok 12 mjeseci).

Na cijeloj sekciji ugovorom je predviđeno projektovanje pet petlji (petlje "Lašva", "Kaonik", "Vitez", "Industrijska zona Vitez", "Nević Polje") uz koje će se projektovati isto toliko bočnih naplatnih mjesta i jedno čeono naplatno mjesto na kraju dionice.

Ukupna širina profila brze ceste je 21,20 m sa slobodnim profilom od 4,70 m. Brza cesta će se projektovati s dva odvojena kolovoza, svaki s po dvije saobraćajne trake širine 3,50 m. Razdjelni pojas između dva kolovoza je tri metra.

Na predmetnoj dionici trase se ukupno nalazi deset tunela ukupne dužine 2,50 km (11 posto od ukupne dužine dionice) i 20 mostova ukupne dužine 2,31 km (10 posto od ukupne dužine dionice).