Banja Luka
0

Potpisan ugovor o izgradnji Mahovljanske petlje

FENA
U Banjoj Luci je danas potpisan Ugovor o izgradnji Mahovljanske petlje u sklopu autoputa Banja Luka - Gradiška, a povezivat će i budući autoput Banja Luka-Doboj.

Ugovor je potpisan uz prisustvo predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i ministra saobraćaja i veza Nedeljka Čubrilovića, a prisustvovali su i ambasador Češke Republike u BiH Tomáš Szunyog i delegacija Evropske komisije u BiH, koja je dala pet miliona donatorskih sredstava.

Dodik je ukazao na važnost ovog projekta za koji su osigurana kreditna finansijska sredstva Evropske banke za obnovu razvoj (EBRD) te provedena sva neophodna tenderska procedura i izrađen projekt.

"Sada se čeka i saglasnost banke koja je odobrila sredstva za izbor nadzornog organa da bi se krenulo u ovaj posao vrijedan 11,5 miliona eura“, naglasio je Dodik.

Za početak gradnje izvršene su sve pripremne radnje, riješeni, kako kaže Dodik, gotovo u potpunosti imovinskopravni odnosi, da bi se u narednih 20-ak mjeseci završio projekt izgradnje Mahovljanske petlje.

Svi ti javni radovi, kazao je Dodik, predstavljaju odgovor RS-a na svjetsku ekonomsku krizu.

Ugovor su, uime investitora, potpisali predstavnici Javnog preduzeća „Autoputevi RS-a“ te uime izvođača predstavnici konzorcija OHL ŽS iz Brna i „Niskogradnja“ iz Laktaša.

Entitetski premijer je najavio i da danas popodne putuje u Austriju gdje će razgovarati s predstavnicima kompanije „Strabag“ o pripremama na izgradnji autoputa Banja Luka- Doboj u junu.

Austrijsku kompaniju „Strabag“, koja je do sada imala problema za osiguranje finansijske konstrukcije za gradnju autoputa Banja Luka-Doboj, podržali su, kazao je najznačajniji politički i drugi faktori Austrije s kojima će također razgovarati.

Direktor Javnog preduzeća „Autoputevi RS-a“ Dušan Topić govorio je o samom projektu izgradnje Mahovljanske petlje, koja je udaljena dva kilometra od aerodroma Mahovljani.

Potrebno je, kaže, uraditi i sedam objekata, mostova i nadvožnjaka različite dužine i prilaznu rampu koja će spajati postojeći magistralni put s budućim autoputem Banja Luka – Doboj.