SBF
116

Potpisan Memorandum BBI VIP biznis kluba i Indijsko-bosanskog biznis foruma

FENA
Memorandum o saradnji BBI VIP biznis kluba i Indijsko-bosanskog biznis foruma, čiji je cilj unapređenje saradnje BiH i Indije u oblasti ekonomije, trgovine i investicija, potpisan je danas u BBI banci u Sarajevu.

Memorandum su potpisali rukovoditeljica Odjeljenja BBI VIP biznis kluba Azra Čolić i predsjednik Indijsko-bosanskog biznis foruma Sudhir Navlakha koji su naglasili važnost jačanja poslovnih relacija između dvije države.

Čolić je kazala da je Indija u fokusu ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma (SBF) kao zemlja koja ima velika postignuća u IT sektoru, turizmu, ali i drugim djelatnostima.

"Očekujemo posebno u segmentu IT-a i turizmu da nastavak naše saradnje bude uspješan i ubrzan i da to doprinese razvoju bh. privrede, kao i privrede regiona, jer, kako je poznato, konferencija SBF nosi naziv 'Jedan region, jedna ekonomija'", istakla je Čolić.

Navlakha je kazao da se u saradnji s ambasadorom BiH u Indiji Sabitom Subašićem i počasnim konzulom BiH u Indiji Suhasom Mantrijem, koji su prisustvovali današnjem potpisivanju Memoranduma o saradnji, aktivno radi na uvezivanju poslovnih prilika između dvije zemlje.

Zahvaljujući toj saradnji i angažmanu, ovih dana u BiH boravi delegacija indijskih privrednika koji su imali niz susreta s bh. zvaničnicima i privrednicima i svojevrsna su prethodnica brojne delegacije iz Indije koja se očekuje na 8. Sarajevo Business Forumu.

Fokus je, kako je dodao Navlakha, na nekoliko industrija gdje je iskazan interes za poslovnom saradnjom, a potpisivanje Memoranduma treba doprinijeti da se olakša uspostavljanje poslovnih veza BiH i Indije.

Indija je, kako je istaknuto, jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu i trenutno među sedam najuspješnijih ekonomija svijeta. Druga je u svijetu kada je riječ o autoindustriji, odnosno proizvodnji vozila i autodijelova.

"Kao počasni konzul BiH u Indiji moj zadatak i cilj je da povežem poslovne prilike, trgovinu i turizam između dvije države", kazao je Mantri dodajući da velike mogućnosti postoje posebno u oblastima infrastrukture, informacionih tehnologija , farmaceutske i industrije odbrane, nekretnina i drugo.

Ambasador Subašić je kazao da je Biznis forum koji postoji u okviru BBI banke, prepoznatljiva grupacija koja okuplja biznismene i entuzijaste, odnosno ljude koji hoće da rade i imaju projekte.

"Vjerujem da je posjeta delegacije indijskih privrednika koji imaju internacionalne biznise i današnje potpisivanje Memoranduma početak intenzivne saradnje koja će imati svoj poseban impuls već na SBF-u u maju", kazao je Subašić.