Kad pogon uspori
3

Potencijalna recesija u Njemačkoj opasna za BiH, vlast se ne uzrujava

Piše: I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Recesija je u Njemačkoj, najvažnijem trgovinskom partneru BiH, u posljednjem kvartalu 2018. godine izbjegnuta "za dlaku", što predstavlja svojevrsnu naznaku za tehničku recesiju, odnosno alarm za provođenje preventivnih mjera za njeno sprečavanje. Bh. vlastima, sudeći prema tvrdnjama stručnjaka, takve naznake ništa ne predstavljaju.

Bosna i Hercegovina je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u 2018. godini ukupno izvezla robu u vrijednosti od 12,25 milijardi KM, što je za 7,6 posto više nego u 2017. godini. Uvoz je iznosio 19,59 milijardi KM ili za 6,2 posto više nego godinu ranije.

Njemačka je i dalje najvažniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Obim trgovinske razmjene je 2018. godine prvi put premašio 3,5 milijarde KM. Preciznije, u Njemačku je izvezena roba u vrijednosti 1,75 milijardi KM, a uvezena u vrijednosti od 1,84 milijarde KM.

Profesor Željko Šain s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu objašnjava za Klix.ba da zbivanja u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini imaju svoju povezanost upravo zbog velike trgovinske veze, napominjući da se dešavanja u Njemačkoj neumitno održavaju u Bosni i Hercegovini.

"Kada su u Njemačkoj pozitivni ekonomski trendovi, onda i nama ide bolje, a kada ona usporava svoj razvoj - to ima negativne tenedencije za Bosnu i Hercegovinu jer brojna bh. preduzeća posluju kao dobavljači ili kupci njemačkih proizvoda. Posebno je pitanje migracije radne snage koja odlazi iz Bosne i Hercegovine prema Njemačkoj. To su elementi koji imaju korelativnu vezu između ovih dviju država", rekao je profesor Šain.

Upozorio je da predstavnici Bosne i Hercegovine moraju imati sadržajnije razgovore, na više stručnom nivou, s predstavnicima vlasti Njemačke.

"Morali bismo imati ekspertnije timove koji bi razgovarali s Njemačkom i preduprijedili sistemom javnog upozoravanja, u smislu da upozore šta se može dešavati u jednoj i drugoj privredi. Takva vrsta saradnje je u interesu obje države", kategoričan je profesor Željko Šain.

Podsjećamo, Njemačka ekonomija zabilježila je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju stagnaciju u odnosu na prethodni kvartal, a bh. mediji su prenijeli da je recesija u toj zemlji izbjegnuta "za dlaku". U trećem tromjesečju je BDP pao za 0,2 posto, što je bio prvi pad od 2015. godine.