Posao
0

Ugroženo 1,5 miliona radnih mjesta u eurozoni

SRNA
Dužnička kriza u evrozoni mogla bi da ugrozi 1,5 miliona radnih mjesta širom Evrope, jer je sve veći broj propalih kompanija, pokazalo je istraživanje njemačke ekonomske agencije "Kreditreform".

U najnovijem godišnjem izvještaju o insolventnosti navodi se da je broj kompanija koje nisu platežno sposobne u grupi od 15 zemalja Evropske unije, uz Norvešku i Švajcarsku, porastao u 2011. godine za 0,3 odsto tako da iznosi 174 917.

Sve veća nemogućnost preduzeća da dospjele obaveze plaćaju u roku uveliko ugrožava radna mjesta, od kojih je prošle godine skoro 1,5 miliona bilo ugroženo, što je za 7,1 odsto više u odnosu na 2010. godinu, ukazala je agencija. 

Najveći broj insolventnih firmi je u Grčkoj, zatim u Španiji, Italiji i Portugalu dok je, s druge strane, u Njemačkoj i Francuskoj evidentirano manje preduzeća koja su proglasila bankrot. 

Jednog od četiri njemačka izvoznika zadesilo je jednomjesečno ili dugotrajnije kašnjenje isplate od kupaca iz Italije, Španije i Portugala, dok znatno gore stanje vlada u istočnoj Evropi, gdje je devet od 10 njemačkih izvoznika moralo da čeka na isplatu iz Rumunije, Hrvatske, Češke i Mađarske. 

Tokom 2009. godine rekordna dva miliona poslova bila su ugrožena zbog insolventnosti preduzeća.

Situacija bi ove godine mogla biti pogoršana s obzirom na to da kompanije srednje veličine često suviše sporo reaguju na teškoće na finansijskim tržištima, pokazalo je istraživanje.