|

IIF: Eurozona potonula u duboku recesiju

IIF: Eurozona potonula u duboku recesiju
0
S
SRNA
24.11.2011. u 15:49
0
komentara
0

dijeljenja
IIF: Eurozona potonula u duboku recesiju Foto: Ilustracija
Evrozona je potonula u recesiju, objavio je Institut za međunarodne financije (IIF), vodeća međunarodna bankarska organizacija sa sjedištem u Washingtonu.
IIF navodi da se stanje u zoni koja broji 17 članica gdje se primjenjuje jedinstvena evropska valuta naglo pogoršava.

"Situacija u eurozoni ozbiljno se pogoršava u posljednjih mjesec dana. Privreda je kliznula u stanje za koje smatramo da se može nazvati recesijom i da će samo povećati budžetske manjke i dodatno oslabiti kvalitet imovine banaka", stav je IIF-a.

IIF ukazuje da su dolazeći ekonomski podaci za tek završeno treće tromjesečje i za početak četvrtog slabiji nego što se očekivalo.

Ekonomisti IiF-a istakli su porast nezaposlenosti u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, te usporavanje industrijske proizvodnje u evrozoni.

Oni predviđaju smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u četvrtom tromjesečju za dva posto u odnosu na isto tromjesečje godinu prije, kao i isti tempo pada u prva tri mjeseca iduće godine.

Za cijelu 2012. očekuje se smanjenje BDP-a za jedan odsto u odnosu na ovu godinu, objavio je IIF, koji predstavlja više od 450 banaka i finansijskih institucija u više od 70 zemalja.

Slabost u eurozoni može se preliti na ostatak svijeta kroz brojne kanale, a jedan od najdirektnijih i najsnažnijih je bankarski sektor.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.