U Hrvatskoj će ove godine raditi desetine hiljada stranaca, već slobodno 19.000 mjesta

U Hrvatskoj će ove godine raditi desetine hiljada stranaca, već slobodno 19.000 mjesta
47
R. D.
3.2.2020. u 10:48
65
komentara
47

dijeljenja
U Hrvatskoj će ove godine raditi desetine hiljada stranaca, već slobodno 19.000 mjesta Foto: R. D./Klix.ba
Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poslodavci u ovoj zemlji imaju oglašeno 19 hiljada slobodnih radnih mjesta, a samo je u prošlom mjesecu zahtjev za izdavanje radne dozvole podnijelo oko 4.500 stranaca.
Tek bi se ove godine zaposlenost u Hrvatskoj mogla približiti nivou koji je zabilježen 2008. godine, koncem perioda prije ulaska u recesiju, kada je u ovoj zemlji radilo, odnosno plaćalo doprinose 1,6 miliona građana, donosi Hina.

Ponuda radnih mjesta u pravilu je najškrtija u zimskim mjesecima, no tržište se počinje buditi već od februara kada kreće jača potražnja za radnicima u poljoprivredi, građevini i turizmu.

Na državnoj je berzi trenutačno oglašeno oko 19 hiljada slobodnih radnih mjesta, a gužve su i na MUP-ovim odjelima za strance, gdje je tokom januara primljeno oko 4.500 zahtjeva za izdavanje radnih dozvola za strance.

Najviše zahtjeva stiglo je za rad u građevinskom sektoru, oko tri hiljada, dok je za rad u turizmu pristiglo oko 700 molbi.

U Hrvatskoj bi ove godine moglo raditi stotinjak hiljada stranaca. Kako je bazen radne snage u susjednim državama sve plići, iz Azije pristiže sve veći broj radnika.
Prijavi grešku


Komentari (65)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...