U BiH 80 posto nezaposlenih na birou duže od godinu dana

F
FENA
15.11.2011. u 15:29
0
1
U BiH 80 posto nezaposlenih na birou duže od godinu dana
0
U BiH 80 posto nezaposlenih na birou duže od godinu dana
Više od 80 posto onih koji traže posao u BiH i Crnoj Gori i više od 70 posto njih u Srbiji, nalaze se na tržištu rada (bez posla) duže od godinu dana, a veliki dio ih je bez posla tri i više godina, što ima razarajuće posljedice po njihove vještine i radne sposobnosti.
To su nalazi iz prvog "Redovnog ekonomskog izvještaja za jugoistočnu Evropu", koji je danas prezentirala Svjetska banka, a koji obuhvata ekonomije Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije - SEE6.

U Izvještaju, također, stoji da je posebno stopa zaposlenosti u padu u Crnoj Gori i Srbiji i to od 2007., a da je u BiH značajno opadala 2009. i 2010, ali mnogo sporijim tempom nego u tim zemljama.

Navodi se da je u Makedoniji u drugom tromjesečju 2011. izgubljeno oko 7.000 radnih mjesta, a da je između oktobra 2010. i aprila 2011. u Srbiji zatvoreno čak više od 100 hiljada radnih mjesta.

Također, stoji da su stope doprinosa za socijalno osiguranje veoma visoke u nekim zemljama i da one iznose više od 30 posto bruto zarada, kao što je slučaj u BiH (Republici Srpskoj), Crnoj Gori i Srbiji, dok je ta stopa u drugom bh. entitetu (FBiH) čak 41,5 posto. Od SEE6 zemalja, u tom kontekstu, stanje je najbolje na Kosovu, gdje samo 10 posto bruto zarade ide na doprinose za socijalno osiguranje.

Svjetska banka ističe da su izazovi koji ometaju razvoj u zemljama SEE6 međusobno različiti, ali da im je zajednički izazov da povećaju rast "bez ponovnog prebrzog povećavanja neodržive domaće tražnje koju podstiče velika kreditna ekspanzija".


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: