Istraživanje
0

Neadekvatan sistem obrazovanja uzrok opće nezaposlenosti u BiH?

Sarajevo-x.com
42 posto ispitanika iz BiH nije uspjelo pronaći posao po završetku školovanja. Je li uzrok tome težnja ka pronalaženju posla isključivo u struci, budući da 41 posto ispitanika ne želi raditi izvan struke, ili pak neprilagođenost sistema obrazovanja potrebama tržišta rada u BiH?

Tražiti posao za vrijeme ili po završetku školovanja?

Školarci i studenti u BiH smatraju da se na posao čeka i do dvije godine. Mišljenje o idealnom periodu za traženje posla je podijeljeno. Polovina ispitanika smatra da je to za vrijeme školovanja, a druga polovina, njih 51 posto, po završetku školovanja. Kao jedan od najvažnijih uslova za pronalazak posla pored fakultetskog obrazovanja navode iskustvo, koje nisu stekli za vrijeme studija i naravno vezu.

Studente izdržavaju roditelji i porodica putem finansijske pomoći, nekolicina je uspjela samostalno zaraditi određenu sumu novca honorarnim radom ili radom nacrno. Svega 11 posto studenata pomaže i država. Studenti, upoređujući rezultate sve tri zemlje, još uvijek nemaju jasnu sliku čime bi se bavili dok im je karijera, kako kažu, ipak veoma važna.

Od tri mjeseca do dvije godine "staža nezaposlenosti"

Većinski dio ispitanika iz BiH nezaposlen je od tri mjeseca do dvije godine. Unutar svog “staža nezaposlenosti” ispitanici su aplicirali u prosjeku na svega pet oglasa za posao, što upućuje na problem neaktivnog traženja posla. Ponude za poslove najviše se traže putem specijaliziranih internet-portala, potom u štampi te preko Zavoda za zapošljavanje. Kao glavni uzrok nezaposlenosti unutar regije navodi se nepronalaženje posla po završetku školovanja. ( 42 posto BiH, 37 posto Srbija te 38 posto Hrvatska).

Hiperprodukcija kadrova, prekvalificiranost i jednostavno neprilagođenost programa obrazovnih institucija potrebama tržišta rada često su osnovni uzroci nezaposlenosti. 71 posto ispitanika i dalje navodi vezu kao osnovni način dobijanja posla, a slijede iskustvo, znanje i vještine. Nezaposleni najviše cijene mogućnost profesionalnog usavršavanja pri odabiru posla, njih 36 posto, potom slijedi sigurnost radne pozicije - 33 posto, a svega 14 posto ispitanika je navelo novac kao najvažniji faktor pri odabiru posla. Većina ispitanika iz BiH i susjednih zemalja pristali bi na bilo kakav posao i izvan struke.

Kriza u BiH uzrokovala smanjenje plata i strah za radno mjesto

47 posto zaposlenih u BiH kriza je donijela smanjenje plata, a 45 posto zaposlenih živi u strahu za svoje radno mjesto, isti strah trese cijelu regiju. Posljedica krize u BiH u 29 posto slučajeva uzrokovala je i otpuštanje radnika. Slična situacija je i u susjednim zemljama, dok je Srbija pogođena najvećim brojem otkaza, čak u 43 posto slučajeva. U regiji vlada generalno nezadovoljstvo radnim mjestima među zaposlenima te želja za promjenom radnog mjesta, dok su mogućnosti napredovanja, usavršavanja ili povišica skoro pa nemoguće.

Radnicima u BiH je na radnom mjestu ipak, čak u 52 posto slučajeva, najvažnije priznanje za obavljeni rad. Kao idealni poslodavci na prvom mjestu građana BiH su kompanije u vlasništvu države, a odmah potom slijede strane kompanije. I dalje je veoma mali broj ljudi koji bi izabrali opciju samozapošljavanja i pokretanja vlastitog biznisa, svega 6 posto.