Nema slobodnih dana
44

Trgovci i tokom praznika rade punom parom: Samo jedan tržni centar u Sarajevu zaključao vrata

L. Halimić
Foto: D. S./Klix.ba
Radni dan u SCC-u (Foto: D. S./Klix.ba)
Skoro deceniju traje borba trgovaca u BiH koji zahtijevaju da državni i vjerski praznici i za njih budu neradni dani, ali za sada stanje je nepromijenjeno.

Danas, za Dan nezavisnosti BiH, u Sarajevu zbog ovog državnog pranika ne radi shopping centar Aria, ali redovno radno vrijeme je u SCC-u, Alti, kao i Importane shopping centru.

U Sarajevu za državne, ali i vjerske praznike rade uglavnom svi ugostiteljski, trgovački i uslužni objekti rade punim kapacitetom, a nažalost, slična situacija je i u ostalim dijelovima BiH.

Brojne inicijative

Sindikat trgovine BiH se pitanjem slobodnih dana za ranike tokom državnih i vjerskih praznika bavi već godinama. Podnešene su razne inicijative nadležnim institucijama, a iz Sindikata pokušavaju apelovati i na svijest kupaca, te razumijevanje da tokom praznika nije neophodno ići u kupovinu. Smatraju da na taj način svi građani mogu pokazati solidarnost.

Jedan od posljednjih pokušaja uvođenja neradnih dana za trgovačke radnike tokom praznika bio je u junu prošle godine, ali tada zastupnici SDA i HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na sjednici nisu podržali Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, kroz koji bi se radnicima zaposlenim u sektoru trgovine omogućilo korištenje slobodnog dana u vrijeme praznika.

Tada su iz Sindikata trgovine BiH kazali da to nije kraj borbe, te da će nastaviti potraživati svoja radnička prava.

Ima izuzetaka

Iako u većini dijelova BiH ne postoji zakonski okvir koji reguliše neradne dane za vrijeme praznika, nešto drugačija situacija je u HNK, kao i nekim dijelovima RS-a.

Tamo je trgovačkim i uslužnim djelatnostima zabranjen rad nedjeljom, kako bi radnici mogli odmoriti taj dan u sedmici. Ukoliko se ove zakonske odredbe ne poštuju, kazne su rigorozne. Zato npr. u Mostaru ili Bijeljini ne možete ni pomisliti da ćete uspjeti pronaći radnju koja radi nedjeljom. Čak i na benzinskim pumpama je zabranjeno vršenje trgovačkih usluga, pa tako možete natočiti gorivo, ali ne i kupiti npr. cigarete.

U Sindikatu trgovine BiH smatraju da treba pooštriti sankcije zakonima na entitetskom nivou, a također smatraju da bi i lokalne vlasti ovo pitanje morale staviti na dnevni red, kako bi trgovački radnici u BiH dobili svoja prava.

Za dva mjeseca je 1. maj - Međunarodni dan rada i to će biti idealna prilika da radnici i sindikalisti zatraže svoja prava. No, da li će ih tražiti na protestima ili za roštiljom na izletištima, ostaje da vidimo.