Posao
11

Sorensen: Borba protiv nezaposlenosti je srž ekonomske reforme

FENA
Govoreći na "Konferenciji o povećanju stope zaposlenosti - na putu oporavka" održanoj danas u Sarajevu, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen je istakao centralnu ulogu koju ima borba protiv nezaposlenosti u BiH.

"Sve počinje i sve se završava zapošljavanjem", akcentirao je Sorensen, uz napomenu da je potreba za strukturnim reformama vidljiva u činjenici da je u Evropi, da bi se spustila stopa nezaposlenosti trebalo oko dva posto rasta BDP-a, a da je BiH potrebno šest posto.

Sorensen je istako da su visoki porezi i doprinosi razlog zbog kojeg poslodavci razmisle dva puta prije nego što zaposle radnika.

"Trenutni nivo uplata za ova izdvajanja predstavlja značajno odvraćanje od zapošavljanja", naglasio je Sorensen dodajući da se poslodavci veoma često odluče da sakriju od vlasti da su uposlili nekoga.

Na taj način, dodaje, radnici uđu u zonu sive ekonomije i imaju smanjen pristup socijalnoj zaštiti.

"Oni ne doprinose penzionom i sistemu zdravstvene zaštite i zbog toga nisu aktivni učesnici", kazao je Sorensen.

Podsjetio je da je u aprilu 2013. godine broj nezaposlenih u BiH bio 550.000. Ako se izuzmu radnici u sivoj ekonomiji, istakao je, taj broj se kreće oko 190.000.

"Mladi imaju veoma malo radne istorije. Jedan od osam u kategoriji od 16. do 24. godine starosti u BiH je zaposlen. U Evropi, ta brojka je jedan od tri. Za njih je veoma teško da pronađu posao. Oni su, možda, čak spremni da prihvate i rad na odredjeno vrijeme kako bi mogli početi raditi i dospjeti na tržište rada. To znači da su oni često primorani da rade u sivoj ekonomiji", naglasio je Sorensen.

Također, istakao je važnost rješavanja pitanja u vezi sa poslovanjem, kao što je osiguranje da poresko opterećenje za rad u BiH ne bude nepoticajno te omogućavanje efikasnog dobijanja neophodnih dozvola . U vezi sa generalnim poslovanjem u privatnom sektoru, rekao je da BiH treba odgovarajuće investicione planove, podizanje upravljanja preduzećima na nivo evropskih standarda, pristup finansijama i okvir za solventnost.

Istaknuta je i neophodnost sistema socijalne zaštite. Sorensen je naveo primjer studije koja je pokazala da BiH ima najveći stepen budžetskih izdvajanja za socijalnu pomoć u regionu, ali i najmanji procenat ranjivih kategorija stanovništva koje imaju koristi od te pomoći, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.