{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Forum za prosperitet i zapošljavanje: Ekonomiji BiH potreban je novi početak

27.6.2014. u 13:34
0
1
Forum za prosperitet i zapošljavanje: Ekonomiji BiH potreban je novi početak
0
Forum za prosperitet i zapošljavanje: Ekonomiji BiH potreban je novi početak
Korjenite reforme neophodne su u oblasti tržišta rada, stimuliranja investicija i poslovnog okruženja. Pored toga, potrebno je afirmirati borbu protiv korupcije kao i promjene u socijalnom sektoru, zaključili su učesnici Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH, održanog 26. i 27. maja u Sarajevu.
Visoka stopa nezaposlenosti, naročito mladih, niska stopa investicija i rasta, korupcija, komplicirana i netransparentna privredna klima i nizak nivo socijalne podrške za siromašne u društvu predstavljaju ključna pitanja koja treba rješavati konzistentnim i sveobuhvatnim reformskim programom.

Učesnici Foruma, nakon rasprave u pet odvojenih radionica, između ostalog, su konstatirali da je neophodan novi početak i da je potrebno ponovo pokrenuti proces promjena u privredi. Stoga bi vlasti u BiH, poručeno je, trebale mnogo toga uraditi.

"Potrebno je da BiH podstakne zapošljavanje i poveća konkurentnost kroz smanjenje troškova rada na daleko niži procent (potrebno je težiti ka evropskom prosjeku od oko 30 odsto). Organi vlasti u BiH, uz pomoć MMF-a, trebali bi razmotriti prijedloge za smanjenje poreskog opterećenja rada, uz očuvanje fiskalne stabilnosti", istaknuto je.

Preporuka je i da BiH usvoji set reformi u oblasti tržišta rada radi otvaranja novih radnih mjesta, uključujući revitalizaciju procesa kolektivnih pregovora, smanjenja destimulacije u pogledu zapošljavanja i posebno stimuliranje zapošljavanja mladih.

"BiH zauzima 131. mjesto na ljestvici indikatora lakoće poslovanja Svjetske banke i to se mora popraviti. Vlasti trebaju povećati konkurentnost kroz donošenje planova koji počivaju na rezultatima, sa ciljem unapređenja indikatora, kao što je lakoća poslovanja, i dovođenja na regionalni prosjek", istaknuto je.

Rečeno je da BiH ima slab privatni sektor i ozbiljne poteškoće u privlačenju investitora. Potrebni su bolji zakoni kojima se štite investitori i poboljšanje u održavanju standarda korporativnog upravljanja u pristupu finansiranju (naročito za nova preduzeća) i efikasniji okvir za rješavanje nesolventnosti. Vlasti trebaju hitno raditi na ubrzanju reformi neophodnim za jačanje okvira za rješavanje nesolventnosti, stimuliranje privatizacije i otvaranja novih preduzeća.

"Korupcija ubija inicijativu i ulaganja u privredu BiH. Borba protiv korupcije nalaže striktnije pridržavanje vladavine prava (policija, tužioci i sudije) i dublju reformu javne uprave. U aktuelnu reviziju Strategije za borbu protiv korupcije treba da budu uključene sve institucije, građansko društvo i akademska zajednica", istaknuto je.

BiH vlasti moraju poboljšati usmjeravanje socijalne pomoći koje će socijalnu zaštitu učiniti efikasnijom i pravičnijom. Svjetska banka je spremna sa organima vlasti pokrenuti ove reforme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: