{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Forum za prosperitet i zapošljavanje: Ekonomiji BiH potreban je novi početak

27.6.2014. u 13:34
0
1
Forum za prosperitet i zapošljavanje: Ekonomiji BiH potreban je novi početak
0
Forum za prosperitet i zapošljavanje: Ekonomiji BiH potreban je novi početak
Korjenite reforme neophodne su u oblasti tržišta rada, stimuliranja investicija i poslovnog okruženja. Pored toga, potrebno je afirmirati borbu protiv korupcije kao i promjene u socijalnom sektoru, zaključili su učesnici Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH, održanog 26. i 27. maja u Sarajevu.
Visoka stopa nezaposlenosti, naročito mladih, niska stopa investicija i rasta, korupcija, komplicirana i netransparentna privredna klima i nizak nivo socijalne podrške za siromašne u društvu predstavljaju ključna pitanja koja treba rješavati konzistentnim i sveobuhvatnim reformskim programom.

Učesnici Foruma, nakon rasprave u pet odvojenih radionica, između ostalog, su konstatirali da je neophodan novi početak i da je potrebno ponovo pokrenuti proces promjena u privredi. Stoga bi vlasti u BiH, poručeno je, trebale mnogo toga uraditi.

"Potrebno je da BiH podstakne zapošljavanje i poveća konkurentnost kroz smanjenje troškova rada na daleko niži procent (potrebno je težiti ka evropskom prosjeku od oko 30 odsto). Organi vlasti u BiH, uz pomoć MMF-a, trebali bi razmotriti prijedloge za smanjenje poreskog opterećenja rada, uz očuvanje fiskalne stabilnosti", istaknuto je.

Preporuka je i da BiH usvoji set reformi u oblasti tržišta rada radi otvaranja novih radnih mjesta, uključujući revitalizaciju procesa kolektivnih pregovora, smanjenja destimulacije u pogledu zapošljavanja i posebno stimuliranje zapošljavanja mladih.

"BiH zauzima 131. mjesto na ljestvici indikatora lakoće poslovanja Svjetske banke i to se mora popraviti. Vlasti trebaju povećati konkurentnost kroz donošenje planova koji počivaju na rezultatima, sa ciljem unapređenja indikatora, kao što je lakoća poslovanja, i dovođenja na regionalni prosjek", istaknuto je.

Rečeno je da BiH ima slab privatni sektor i ozbiljne poteškoće u privlačenju investitora. Potrebni su bolji zakoni kojima se štite investitori i poboljšanje u održavanju standarda korporativnog upravljanja u pristupu finansiranju (naročito za nova preduzeća) i efikasniji okvir za rješavanje nesolventnosti. Vlasti trebaju hitno raditi na ubrzanju reformi neophodnim za jačanje okvira za rješavanje nesolventnosti, stimuliranje privatizacije i otvaranja novih preduzeća.

"Korupcija ubija inicijativu i ulaganja u privredu BiH. Borba protiv korupcije nalaže striktnije pridržavanje vladavine prava (policija, tužioci i sudije) i dublju reformu javne uprave. U aktuelnu reviziju Strategije za borbu protiv korupcije treba da budu uključene sve institucije, građansko društvo i akademska zajednica", istaknuto je.

BiH vlasti moraju poboljšati usmjeravanje socijalne pomoći koje će socijalnu zaštitu učiniti efikasnijom i pravičnijom. Svjetska banka je spremna sa organima vlasti pokrenuti ove reforme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: