Starenje radne snage
19

Skoro polovina japanskih kompanija su 2022. upošljavale radnike koji imaju 70 godina ili više od toga

B. R.
Japan među državama u kojima radna snaga najbrže stari (Foto: EPA-EFE)
Japan među državama u kojima radna snaga najbrže stari (Foto: EPA-EFE)
Širom svijeta do 2030. bit će 150 miliona radnika koji imaju 50 godina ili više od toga, što je skoro polovina od ukupne populacije Sjedinjenih Američkih Država. Japan je jedna od država koja ima problem visoke starosne dobi radnika.

Procjena je da će u ovoj zemlji 40 posto radnika do 2030. imati 50 godina ili više od toga. Skoro polovina japanskih kompanija su prošle godine imale radnike koji imaju 70 godina ili više od toga.

Japan nije jedina država s visokim dohotkom koji ima ovaj problem. Zapravo, u državama s visokim dohotkom je najbrže starenje radne snage. U Italiji i Njemačkoj će 30 posto radne snage do 2030. imati 55 godina ili više od toga. U zemljama G7 jedan od četiri radnika imat će 55 godina ili više od toga, podaci su američke konsultantske kompanije Bain & Company.

Prema istraživanju ove kompanije u kojem je učestvovalo 40.000 radnika iz 19 država, stariji radnici su više lojalni svojim kompanijama te su više zadovoljni poslom nego njihove mlađe kolege. Međutim, kompanije ne investiraju dovoljno u starije radnike.

Spomenutim istraživanjem su utvrđena tri načina kojim kompanije mogu zadržati starije radnike, a to su da razumiju ono što ih motiviše na poslu, da investiraju u razvoj njihovih vještina te da im se iskaže poštovanje i koriste njihove prednosti.