Otvoren 21 dan
83

Raspisan oglas za prijem 815 kandidata u početnom činu vojnika u OS BiH

Klix.ba
Ministarstvo odbrane BiH raspisalo je oglas za prijem 815 kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika u Oružanim snagama BiH.

Oglas je objavljen u petak, 27. aprila na web stranici Ministarstva odbrane BiH i traje 21 dan od dana objavljivanja.

Na oglas se mogu prijaviti aktuelni maturanti srednjih škola, kao i već svršeni srednjoškolci, koji zadovoljavaju i druge uslove definisane oglasom (fizička spremnost, godine starosti, itd.).

"Na ovaj način Ministarstvo odbrane BiH pruža mogućnost mladim građanima i građankama BiH, koji ispunjavaju uslove i budu odabrani kroz objektivan i transparentan proces prijema, da imaju častan posao sa sigurnom plaćom i mogućnošću obučavanja i izgrađivanja karijere u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz ovog ministarstva.

Planirano je da se završetak obuke i prijem u profesionalnu vojnu službu realizuje kroz dvije klase i to:

  • 408 vojnika, potpisivanje ugovora 01. 09. 2018. godine (XX klasa) i
  • 407 vojnika, potpisivanje ugovora 31.12.2018. godine (XXI klasa)

Proces odabira i selekcije će otpočeti već sa ocjenom ispravnosti prijava. Zainteresovani kandidati će morati zadovoljiti osnovne i posebne uslove navedene u oglasu.

Testiranja kandidata će se obaviti u centrima za regrutovanje u Sarajevu - kasarna "Rajlovac", Banjoj Luci - kasarna "Kozara", Čapljini - kasarna "Božan Šimović" i Tuzli - vojna baza "Aerodrom Dubrave".

Nakon završenih testiranja, Komisija za izbor će obaviti intervju sa najuspješnijim kandidatima i nakon završenog intervjua izvršiti izbor i predložiti ministrici odbrane BiH kandidate za upućivanje na osnovnu vojničku obuku.

Prije upućivanja na osnovnu vojničku obuku izabrani kandidati će morati uspješno proći zdravstvene preglede i sigurnosnu provjeru.

Kandidati, koji uspješno završe osnovnu vojnu obuku, primaju se u vojnu službu u početnom činu vojnika na formacijska mjesta na koja su izabrani u procesu prijema.

Potrebne informacije i obrasce prijave kandidati mogu preuzeti na službenoj internet stranici Ministarstva odbrane BiH ili dobiti od centara za regrutovanje i tranziciju lično ili putem sljedećih telefona: a) Centar za regrutovanje i tranziciju Sarajevo, tel. 033/773-437; b) Centar za regrutovanje i tranziciju Banja Luka, tel. 051/335-886;

c) Centar za regrutovanje i tranziciju Čapljina, tel. 036/811-084 i d) Centar za regrutovanje i tranziciju Tuzla, tel. 035/814-954