Zavod za zapošljavanje
0

Potražnja za inženjerima informatike, elektronike, telekomunikacija...

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Javne službe za zapošljavanje u Federaciji BiH posredovale su u 2009. godini u zapošljavanju za 45.027 osoba s evidencije nezaposlenih, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Posmatrano po kantonima, broj posredovanja se kreće od 560 u Posavskom do 11.462 u Kantonu Sarajevo.

Evidentna je bila potražnja za diplomiranim inženjerima informatike, elektronike, telekomunikacija, saobraćaja, geodezije, geologije i građevine.

"Analiza oglasa u službama za zapošljavanje, internet-portalima i štampi pokazuje da su na tržištu rada traženi farmaceuti (magistri farmacije), pravnici, ekonomisti, komercijalisti, menadžeri prodaje i prodavači, IT stručnjaci.

Veliko zanimanje je i za radnicima u mikrokreditnim organizacijama (referenti za kredite i kreditni službenici), knjigovođama, računovođama i raznim drugim ekonomskim zanimanjima," navodi se.

Oglašavanje radnih mjesta bilo je izraženo u državnoj upravi posebno pri zapošljavanju pripravnika i u oblasti obrazovanja.

Potražnja za radnom snagom u građevinskom sektoru znatno je smanjena u odnosu na raniji period.

U prošloj godini na evidencijama nezaposlenih u Federaciji BiH najbrojnija su bila zanimanja prodavač, automehaničar, bravar, kuhar, ekonomski tehničar, maturant gimnazije, mašinski tehničar, medicinska sestra, ekonomist, pravnik, nastavnik (raznih smjerova), diplomirani pravnik, diplomirani ekonomist, diplomirani socijalni radnik i diplomirani kriminalist.

Među nezaposlenim osobama s visokom stručnom spremom najbrojniji su diplomirani pravnici i diplomirani ekonomisti, ali se oni najbrže i zapošljavaju.