Posao
0

Počeo projekt "Daj ideju - postani poduzetnica!"

FENA
Vanjskotrgovinska komora BiH - Institut za edukaciju ECOS u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje provodi projekt "Daj ideju - postani poduzetnica!” u okviru kojeg su već počeli obuke i treninzi.

"Projekt se realizira od jula ove godine do kraja januara 2012. radi povećanja kompetentnosti na tržištu rada nezaposlenim ženama koje su na evidenciji zavoda za zapošljavanje manje od 12 mjeseci, putem osposobljavanja za aktivno traženje posla samozapošljavanjem i uključivanjem u informaciono društvo“, kazala je Feni direktorica ECOS-a Almira Huseinović.

U okviru projekta bit će realizirane obuke u Školi malog biznisa i ECDL školi računara.

Škola malog biznisa se organizira radi poboljšanja kompetencije iz oblasti vođenja samostalnog biznisa, gdje će učesnice biti potaknute da izrade biznis plan za djelatnost koju žele da osnuju. Posebno bit će motivirane činjenicom da će realizacija dvaju najuspješnijih biznis planova biti finansirana po 10.000 KM i asistencijom u prva tri mjeseca rada.

Pohađanjem Škole malog biznisa ženama se pruža mogućnost sticanja vrlo značajnih vještina, a to su poduzetničko razmišljanje i aktivno traženje posla.

Učesnice projekta proći će i ECDL školu računara, s obzirom na to da je informatička pismenost neophodna svakoj budućoj uspješnoj poduzetnici, ali i svakoj osobi koja traži posao.

Prema analizama koje je uradio Federalni zavod za zapošljavanje, u većini oglasa, osim radnog iskustva, kao uvjet za zasnivanje radnog odnosa tražena su dodatna znanja i vještine, a najprije poznavanje rada na računaru, zatim engleski jezik i vozačka dozvola B kategorije što veliki broj nezaposlenih osoba ne posjeduje.

To se može protkrijepiti i podatkom da u gotovo 90 posto od objavljenih 2.786 oglasa u 2009., u kojima je zatraženo zapošljavanje 5.649 osoba, poslodavci su tražili dodatna znanja i vještine. Odlično poznavanje informatičkih tehnologija i programa i aktivno znanje engleskog jezika traženo je u 70 posto oglasa.

Projekt finansiraju Fondacija za socijalno uključivanje u BiH, Federalni zavod za zapošljavanje i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Vrijednost projekta je 124.200 KM, a realizirat će se na području općina Grada Sarajevo gdje ima 24.300 nezaposlenih žena, zatim općine Vogošća s 3.151 nezaposlenom ženom i općini Ilidža koja ima 6.620 nezaposlenih žena.

Obuku će proći 140 polaznica.

Ovaj projekt nastavak je projekta "Socijalna, poduzetnička i e-inkluzija nezaposlenih žena 40+“, koji je realiziran prošle godine a predstavlja potvrdu uspješne saradnje Vanjskotrgovinske komore BiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje i Fondacije za socijalno uključivanje u BiH.