Višestruko korisno
41

Pet naučno dokazanih razloga zašto je čitanje dobro za vašu profesionalnu karijeru

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američki marketinški stručnjak Jesse Wisnewski je istakao pet naučno dokazanih razloga zašto u poslovnoj karijeri napreduju oni koji čitaju.

Priznaje da u djetinjstvu i ranoj mladosti nije volio čitati te da je prvu knjigu pročitao kada je imao 20 godina. Međutim, naglasio je da mu je upravo čitanje bila jedina aktivnost koja mu je pomogla da napreduje u poslovnoj karijeri. Počeo je kao menadžer maloprodaje, a sada je marketinški menadžer u jednoj od najvećih svjetskih izdavačkih kuća.

Prema riječima Wisnewskog, tokom profesionalne karijere spoznao je mnoge prednosti koje čitanje donosi. Smatra da je upravo čitanje jedan od najboljih, najpristupačnijih i fleksibilnih načina kako poboljšati svoju karijeru. U nastavku je naglasio zašto je čitanje dobro za profesionalnu karijeru.

Smanjuje stres

Napomenuo je da u svojoj profesionalnoj karijeri morate naučiti kako uspješno upravljati stresom, tako da na radnom mjestu ne hodate kao "ekspres lonac" koji će eksplodirati pred nadređenim ili ostalim zaposlenicima. Zbog toga sugeriše čitanje kao način smanjenja stresa.

Pozivajući se na rezultate jednog od istraživanja, naveo je da se sa samo šest minuta čitanja dnevno može smanjiti nivo stresa za dvije trećine. Ukazao je da je čitanje, kao sredstvo za smanjenje stresa, bolje od slušanja muzike, ispijanja šolje čaja ili šetnje.

Dakle, kada sljedeći put budete pod stresom, umjesto da posegnete za desertom, čašom vina ili da vrištite pod jastukom, posegnite za knjigom.

Lakše ćete zaspati

Ponekad zaspati može biti lakše reći nego to učiniti. Wisnewski je također istakao da istraživanja pokazuju da je čitanje jedan od najboljih načina kojim se možete spremiti za spavanje, odnosno da ćete bolje spavati ako ste prethodno čitali, a ne gledali televiziju.

Poboljšava vještine donošenja odluka

Wisnewski je podsjetio da odrasle osobe u prosjeku svaki dan donose 35.000 odluka. Naravno, želite da to budu dobre odluke. Jasno je koliko je važno izbjegavati odluke donesene na osnovu loših informacija, impulsivne odluke ili brze odluke. No, čitanje vam može pomoći da izbjegnete zamke pri donošenju odluka.

Istakao je istraživanje naučnika Univerziteta u Torontu prema kojem čitanje beletristike može dovesti do bolje obrade informacija. Poručio je da će vam čitanje beletristike pomoći da poboljšate sposobnost donošenja odluka tako što će vam smanjiti potrebu za brzim i iracionalnim prosuđivanjem, jer ćete biti otvoreniji za dvosmislene situacije.

Čitanje vas čini boljim liderom

Stereotip je da ljudi koji čitaju često izbjegavaju kontakt lice u lice. No, Wisnewski piše da to nije istina. Kada je riječ o boljem povezivanju s ljudima, jedno od istraživanja je pokazalo da oni koji sedmično čitaju samo pola sata imaju jači osjećaj empatije. Wisnewski je podsjetio da sposobnost da se povežete s drugim ljudima, da se stavite na njihovo mjesto, zajednička vještina onih koji čitaju i najboljih lidera.

Čitanje vas čini pametnijim

Naveo je da je mozak poput mišića te da ga zbog toga morate vježbati da biste ga održali zdravim. Tako da je čitanje odličan način da ostanete mentalno zdravi.

"Razmislite o tome na sljedeći način: Ako ne dižete tegove, vremenom će vaši mišići postati slabiji. Ako trenirate s tegovima, moći ćete poboljšati svoju snagu. Isto važi i za vaš mozak. Što više vježbate svoj mozak, bolje će funkcionisati. Dakle, ne samo da će vam pomoći da naučite nove stvari, već će poboljšati i vašu ukupnu inteligenciju", piše Wisnewski za poslovni portal The Muse.

Preporučio je da potražite knjigu koja će vam pomoći da razvijete vještine relevantne za vašu karijeru. Podsjetio je i na to da se čitanjem poboljšava vokabular. Konstatovao je da je pogrešno misliti da knjige nisu vrijedne u vrijeme podcastova i kurseva