Posao
3

Pad stope nezaposlenosti u Njemačkoj

SRNA
Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj pala je sa 7,2 u martu na 7 posto u aprilu, što je najbolji učinak u istom periodu za posljednjih 20 godina, zvanični su statistički podaci.

Prema podacima Savezne agencije za zaposlenje, sa sjedištem Nürnbergu, ukupno 2,96 miliona ljudi registrovano je kao nezaposleno u Njemačkoj, 65.000 manje nego u martu i 115.000 manje nego u istom mjesecu prošle godine.

"Tržišta rada imaju i dalje veoma dobar pozitivan trend", rekao je Frank-Jurgen Waiss, šef BA, upozoravajući da je "privreda ipak pokazala nedavno da pomalo gubi korak".

Analitičari tržišta rada istakli su kao "negativno iznenađenje" sezonski prilagođene stope nezaposlenosti sa 19.000 dodatno registrovanih nezaposlenih lica.

Waiss je na konferenciji za novinare rekao da su sezonski prilagođene stope nezaposlenosti običan statistički fenomen i ne predstavljaju ukupnu situaciju na tom polju.

U saopštenju se rast sezonski prilagođenog broja nezaposlenih obrazlaže i smanjenom primjenom pojedinih mjera za podsticanje zapošljavanja i kalendarskim faktorima, povezanim sa uskršnjim praznicima. U odnosu na prošlogodišnji april revidirani podaci pokazuju pad sezonski prilagođenog broja nezaposlenih za 41.000.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti zadržala se tako na nivou prethodnog mjeseca i iznosila je 6,8 posto. Prošle godine je iznosila 7,1 posto.
 U istraživanju instituta IAB pri Saveznoj agenciji rada prošlog mjeseca predviđeno je da će njemačko tržište rada ostati čvrsto 2012. zahvaljajući robusnoj ekonomiji, dok će prosječna stopa nezaposlenosti nastaviti da pada treću godinu zaredom.