|

Njemačka mijenja regulativu za zapošljavanja strane radne snage bez kvalifikacija

Njemačka mijenja regulativu za zapošljavanja strane radne snage bez kvalifikacija
25
R. D.
10.3.2020. u 10:31
63
komentara
25

dijeljenja
Njemačka mijenja regulativu za zapošljavanja strane radne snage bez kvalifikacija Ilustracija: Shutterstock
Krajem ove godine ističe petogodišnja radna regulativa u Njemačkoj koja omogućava zapošljavanje radnika iz naše regije, koji nemaju posebnih kvalifikacija. Još uvijek je neizvjesno u kojoj mjeri će novo pravilo biti drugačije od aktuelnog.
U vezi s Pravilom za zemlje Zapadnog Balkana za portal Klix.ba su iz Ambasade Savezne republike Njemačke kazali kako Savezna agencija za rad do kraja 2020. godine može izdavati saglasnosti za sve vidove zapošljavanja za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

"Unutar njemačke Savezne vlade se trenutno vode razgovori o produženju primjene ovog takozvanog Pravila za zemlje Zapadnog Balkana. Odluka Savezne vlade treba da bude donesena do sredine ove godine", kazali su.

Ambasada je u 2019. godini izdala nešto više od 17 hiljada viza, od čega se oko 12 hiljada odnosi na vize koje su izdavane sa svrhom zaposlenja.

Svako pravilo i zakonsko rješenje koje tretira radnu snagu i emigracije dio je političkih rasprava, a negativan stav u vezi s produženjem pravila za radnu snagu bez kvalifikacija ima vladajuća CDU koja ističe da u Njemačkoj već ima dovoljan broj nezaposlenih iz ove grupe.

Zanimljivo je da sve dolazi u vrijeme liberalizacije propisa o uvozu stručne radne snage, koja je nakon 1. marta dobila otvorena vrata za dolazak u Njemačku.
Prijavi grešku


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...