{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krajem juna konkurs za izbor popisivača

F
7.6.2013. u 12:46
61
13
Krajem juna konkurs za izbor popisivača
61
Krajem juna konkurs za izbor popisivača
Foto: Ilustracija
Konkurs za popisivače, instruktore i članove popisnih komisija na nivou općina i gradova bit će objavljen 27. juna u medijima, te na zvaničnim web stranicama statističkih institucija u BiH, gradova i općina, rekli su za Fenu u Agenciji za statistiku BiH.
Nakon pozitivne ocjene Monitoring misije i potvrde Pitera Everersa da je Bosna i Hercegovine spremna za predstojeći popis u oktobru ove godine, Agencija za statistiku BiH intenzivirala je aktivnosti na terenu.

"Ove sedmice distribuirali smo načelnicima općina jedinstvene procedure i kriterije za izbor osoblja koje će biti angažirano na nivou lokalne samouprave u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Procedure smo ranije pripremili i usaglasili sa entitetskim zavodima za statistiku, s ciljem da se i ove aktivnosti urade na transparentan i jedinstven način na prostoru cijele BiH", kaže direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Na lokalnom nivou bit će angažirano: 625 članova popisnih komisija lokalne samouprave (odnosno 142 za svaku općinu u BiH po jedna, sa četiri do šest članova, u zavisnosti od veličine općine), 2.464 općinskih instruktora (svaki instruktor će biti nadležan za sedam do deset popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažirani u slučaju odustajanja), te 18.879 popisivač, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto, koji će biti angažirani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata.

Javni poziv za prijavljivanje kandidata objavljuju Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku Republike Srpske na svojim web stranicama i u sredstvima javnog informiranja.

Općine/gradovi i Brčko Distrikt BiH će objaviti tekst javnog poziva na oglasnim pločama i drugim javnim mjestima na području svoje općine/grada, uključujući i svoje zvanične web stranice.

"Za prijavu je pripremljen i tipski obrazac (Prijava za sudjelovanje u popisu) koji će kandidati popunjavati prilikom prijave na javni poziv što znači da će se kandidati prijavljivati lično i isključivo u prostorijama Popisne komisije lokalne samouprave popunjavanjem obrasca koji preuzimaju u prostorijama Popisne komisije svoje općine", naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: