Saznajte prije upisa fakulteta
0

Koje su diplome u BiH najplaćenije?

Sarajevo-x.com
Univerziteti u našoj zemlji raspisali su konkurse za upise studenata u novu akademsku godinu te će više od 100 hiljada mladih ove godine krenuti na bh. fakultete kako bi stekli stručno znanje. Zasigurno je najčešće pitanje budućih studenata, a i njihovih roditelja, koja su to zanimanja u BiH najisplatnija.

Ne ulazeći u traženost zanimanja na našem tržištu rada, Plata.ba donosi pregled moguće zarade koju donose određeni fakulteti.

Elektrotehnika najisplatniji tehnički fakultet

Izgleda da u BiH najvišu zaradu mogu donijeti ekonomski, farmaceutski, pravni i elektrotehnički fakultet, pokazali su rezultati istraživanja plata na Plata.ba.

Generalno, osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku da dobro zarade u budućnosti, ali i mogućnost da budu na birou, budući da se prema podacima zavoda za zapošljavanje osobe ove struke najćeće registruju kao nezaposlene. Treba napomenuti da u ovoj analizi nisu uzete u obzir pozicije u višem menadžmentu, jer se mogu obavljati sa različitim diplomama, ali menadžerske funkcije su najplaćenije u BiH i često ih zauzimaju osobe sa završenom ekonomijom.

Naprimjer, lizing direktor mjesečno zaradi oko 3.000 KM, a finansijski revizor 1.700 KM. Diplomirani ekonomisti kao menadžeri za upravljanje rizicima mogu u prosjeku imati 1.600 KM ili kao finansijski menadžeri 1.500 KM.

Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.100 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1.500 KM mjesečno.

Budući pravnici mogu očekivati prosječnu platu u iznosu od oko 2.100 KM mjesečno, ukoliko se odluče za obavljanje posla advokata, a zasigurno najbolje plaćeno zanimanje sa završenim pravnim fakultetom je notar, koji prema podacima sa Plata.ba, imaju više od 10.000 KM mjesečno, kada se u mjesečnu platu uračunaju i svi bonusi i ostale beneficije.

Ukoliko imate ambiciju da studirate na nekom od tehničkih fakulteta, definitvno vam najveću zaradu u budućnosti može donijeti diploma elektrotehnike. Project Manager u telekomunikacijama zaradi prosječno oko 2.000 KM, a IT project Manager 1.900.

Najmanje zarade sa diplomom fakulteta političkih nauka

Arhitektura i građevina donose manje plaćene poslove, međutim, ova analiza uključuje prosječne plate u BiH, što ne znači da specifične pozicije nisu više plaćene u zavisnosti od regije, godina radnog iskustva, industrije itd.

Arhitekt u BiH zaradi 1.000 KM mjesečno, a građevinski inžinjer 1.100 KM. Od ostalih inžinjerskih zanimanja, mašinski inžinjer prima prosječnu platu od 1.100 KM, šumarski ima primanja u iznosu od 1.000 KM, inžinjer poljoprivrede 900 KM, a najmanje zarade hemijski inžinjeri sa 850 KM mjesečno.

Prevodioci sa diplomom filozofskog fakulteta u BiH mogu zaraditi 1.000 KM mjesečno, psiholozi i profesori – 900 KM, a čini se da u BiH najmanje zarađuju diplomirani žurnalisti sa prosječnom platom novinara u iznosu od 700 KM.

Istraživanje plata na Plata.ba provodi se od jula prošle godine i dosad je više od 22 hiljade ljudi anonimno unijelo svoje plate. Uneseni podaci traju godinu dana kako bi rezultati bili što aktuelniji.