Prednosti i mane
10

Kako je koronavirus doveo do nacionalnog eksperimenta "rada od kuće" u Kini

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Milioni kineskih zaposlenika prvi put rade od kuće nakon što se ova država suočila s epidemijom koronavirusa. Postavlja se pitanje koliko će to promijeniti konzervativnu korporativnu kulturu.

Tao Yu obično radi u otmjenom uredu u Šangaju, najvećem kineskom finansijskom središtu, kao član marketinga njemačkog proizvođača automobila Porsche. No, od izbijanja koronavirusa, 28-godišnjakinja je, poput desetaka miliona svojih sunarodnika bila prisiljena raditi od kuće, piše BBC.

Tao je iz Hubeija, južne provincije koja je centar koronavirusa, a radi iz svoje porodične kuće u Huanggangu, gradu sa 7,5 miliona ljudi. To je drugi najteže pogođeni grad nakon Wuhana.

"Ustajem, doručkujem, dolazim u svoju sobu i počinjem raditi", kaže ona. Tao nije ljubitelj rada od kuće, ali to rade mnogi njene komšije dok je grad u izolaciji. Brine se šta ostale kolege misle o njoj.

"Želim pokazati da je rad od kuće i u uredu isto, ali brinem se da će moje kolege smatrati da to nije fer. Oni možda misle da je posao od kuće luksuz", objašnjava ona.

U Kini je rad od kuće mnogo rjeđi nego na zapadu. Ali od 3. februara, kada su lokalne samouprave i kompanije širom zemlje poticale radnike da ostanu kod kuće, milioni Kineza prvi put su vidjeli prednosti i nedostatke svojih radnih mjesta. S uobičajeno tihim ulicama u glavnim gradovima poput Pekinga, Šangaja i Guangzhoua, ovaj masovni eksperiment u radu od kuće doveo je do porasta potražnje za aplikacijama za videokonferencije. Komapnija Zoom, još jedan pružatelj usluga videokonferencija, primijetila je rast dionica.

Kineski radnici različito su reagirali na ovaj eksperimet. Neki se žale na nametljive šefove koji ne mogu vjerovati da se njihovim zaposlenicima može vjerovati da rade kod kuće; osim toga članovi porodice mogu ometati i teško im se skoncentrisati, dok drugi pak kažu kako im je produktivnost povećana, a i njihovi ljubavni životi su puno bolji.

Prisiljeni na prilagodbu

Sun Meng iz provincije Liaoning radi u Pekingu kao planer nastavnih planova i programa i dizajnerica je internetske obrazovne kompanije VIPKid. Već mjesec radi kod kuće. Prednost joj je što ne mora dugo putovati do ureda.

"Odlično je, jer obično putujem četiri sata do tamo i nazad", objašnjava ona.

Kazala je i kako su radnici puno učinkovitiji otkako su prisiljeni raditi od kuće. I interni načini rada također su se promijenili, a najbolja stvar u vezi s kućnim radom je da ne mora čekati kasno uvečer da vidi sina.

"Mogu svoj računar zatvoriti odmah i početi se igrati s njim", kazala je.

Prije pojave koronavirusa 51 posto preduzeća u Kini kazalo je da su imali fleksibilnu politiku radnog prostora, u SAD-u je 69 posto. Ipak, različite organizacije različito definiraju fleksibilnost: nekima to može značiti mogućnost upravljanja radnim satima ili upravljanje radnim opterećenjem. Međutim, dokazi upućuju na to da kineski radnici koriste (ili im je dozvoljeno korištenje) kućni rad znatno manje nego američki.

Jay Milliken, stariji partner i azijski regionalni voditelj za savjetovanje kompanije Prophet, vjeruje da je niža stopa rada od kuće u Kini povezana s tradicionalnom kulturom.

Xin Sun (36), menadžer Pingan banke u Shenzhenu, osjeća da ima manju kontrolu nad zaposlenicima kada nisu u uredu.

"Teže je upravljati radnicima od kuće i to zbog manje učinkovite komunikacije i zaposlenika koji odustaju od posla radeći neke privatne stvari. Kada radimo od kuće, članovi tima mi kasno odgovaraju, zbog čega osjećam da nemam kontrolu. Inače imamo sastanke sedmično, sada sam prisiljen to raditi svaki dan. Također, zamolio sam ih da mi svaki dan šalju izvještaj o tome šta su radili i šta planiraju raditi sutra. Smatram da je to učinkovit način da ih motiviram i da ne zaostaju u radu", kaže on.

Kineska radna kultura

Iako je kineska radna kultura možda konzervativnija, u tehnološkom je smislu dobro postavljena za rad od kuće. WeChat je super aplikacija koja kombinira razmjenu poruka, prijenos datoteka, mogućnost videokonferencija, e-plaćanje i druge funkcije - i koristi je više od milijardu korisnika u Kini.

U mnogim bi slučajevima rad kod kuće pomogao poslodavcima koji su pogođeni visokim cijenama najma ureda i zaposlenicima koji moraju dugo putovati. Ipak, teško je reći hoće li ovo prisilni period rada od kuće dovesti do toga da to postane praksa u Kini.

Ljudi se često osjećaju pod stresom, psihički i fizički. Otkako rade od kuće, osjećaju se puno bolje. No ima i onih koji imaju mali dom pa ne mogu raditi zajedno s partnerima. Jedini pozitivan faktor rada od kuće je kako kažu to što su s bračnim partnerima 24 sata.