Komentari (145)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Jo' kad 'vaku puknu termin ITcompanije. I BHRT je IT companija.
Šta god da urade, čim shvate koliko vrijede i koliko mogu zaraditi, stručnjaci će otići. Jednostavna računica. Na ovaj način će se samo ubrzati odlazak jer će biti još više stručnjaka koji će moći naplatiti svoje znanje negdje drugdje. Sve samo zato što domaće kompanije ne plaćaju adekvatno.
Kakvih 6000, ima 26000 radnih mjesta, samo bi neki da dobiju stručnjaka za sitne pare a oni da kupe kajmak. A isti taj stručnjak ode preko grane ili radi za strance od kuće. I onda imamo paradoks koji nije paradoks: nedostaje stručnjaka jer se ne javljaju, a ima ih. Pravom stručnjaku ne treba "alijansa" koja bi uzimala veći dio kolača, stručnjak će preko interneta pronaći posao. Cijeli svijet je tržište. A lokalne firme misle da su premija ako ponude stručnjaku 1200 KM ili manje.
od malena naučili na guzovaču
iako it nije moja struka ( moja struka je ekonomija ) mogu vam reci da je ovo suplja prica ..trziste ne funkcionuira tako ..Dok klix o ovome pise znaci da pregoavarcaka moc prelazi u ruke radnika ..stoga samo nastavite odlaziti iz bih time cete pomoci kolege koje ostaju ..ovaj clanak je krik pohlepnih direktora a ne poziv na stvaranje boljih uvijeta unutar ove ind grane
Što reko drug Tito, da parafraziram: "Društvo čiju okosnicu čine potkupljeni novinari, prodani pseudoanarhisti, profesori i umjetnici pijanice, zapostavljači majki, difovci, lažni heroji, lažne moralne fosne i vertikale, lažni NGO moralisti, seljačine i seljaci sa dna kace, malograđanski polulikovi, prodani novinari i piskarala za marku, a i više, amibiciozni pokvarenjaci i patološki lažovi, pokvareni nesposobnjakovići i slični jadovi, ne treba da se brine za svoju propast".
"Mladi se ne žele školovati", onda krmci ne daju djeci da upišu školu. Krmak je izjavio da se neupisana djeca neće moći upisati?! Pa gdje to ima na bijelom svijetu, umjesto da se trude da svu upišu, on prijeti da se djeca neće moći upisati. Ma koja je to stoka seljačka. Gomila pijanica, hoštaplera, niskih intelekata, potplaćenih "javnih ličnosti" i piskarala. Oni će kreirati društvo? I sad djeca kriva, neće da uče. Tjerate ih vani, krmci nad krmcima. ...SB difovci
U normalnoj drzavi postoje milestones i pocetna plata je uvijek minimalna dok se ne vidi kvalitet ITovca. Plata je stvar relativna. I da, u BiH 95% kompanija radi na izvozu radne snage kroz IT sektor, takozvani freelancing za druge kompanije iz svijeta. Rijetki ce shvatiti sta kazem, ali radi se na gradjenju tudjih drzava i kroz IT. Jako je malo inhouse projekata na kojima se radi i koji donose novac kroz internet u BiH.
Tako je, možeš se ti školovat i učit koliko hoćeš, ali dok ne pokažeš šta znaš I koliko, nećeš napredovati. Također, mnogo je IT stručnjaka koji nemaju ni srednju završenu sve možeš sam i najbolje je freelance
Mislim da je istina negdje na sredini. S jedne strane mladi hoce skole ala Kobiljača i nisu konkurentni s druge strane poslodavci nisu svjesni značaja ljudskog ljudskog resursa pa se i dalje pijačarski odnose prema zaposlenicima misleći da mogu sve sutra riješiti parama. Sutra za iste pare moze dobiti neznalice ili stručnjaka platiti duplo vise. Kadar se njeguje da bi bio lojalan. Bojim se u budućnosti i oholosti poslodavaca i zaposlenika najbolje da uvažavaju jedni druge.
Na stranici Bit Alianse ima trenutno 33 Oglasa za posao, evo i link da nebude da lazem http://bit-alliance.ba/careers/ .E sad kako ce se 6000 ljudi rasporedit na 33 Oglasa zelim bas vidjeti! Da se mi ne lazemo ova Alijansa postoji samo da bi se nasla jeftina radna snaga i srozale plate postojecim radnicima. Prijesu u IT-u puno vise zaradjivali nego sto to sad cine, nekada si brzo mogao napredovati na 2000 KM sada je 1000 KM kapak i budi sretan ako dogodine ne bude 600 KM
@katana88 I bice 600, al svaki mjesec!
Znam kreamičara koji je majstor u svom poslu, i čovjek neće da radi ispod njemu prihvatljive cijene.. Mušterija mu često kaže da se taj posao može uraditi za duplo manju cijenu, a on odgovori da može ali kako.. Tako u svakoj branši..
Niko ne može zaustaviti odlazak mladih. Do 2025. iz BiH će se iseliti skoro svo radno sposobno stanovništvo.
Školuju se mladi, ali vani, uz bogate stipendije. Samo će budale ostati u BiH da rade za ove seoske kvazi direktore.
U Balkanu, cijli historiju bili su rob od nekog drugog zemlju (roman empire, ottoman, austrija empire, onda komunist system..) . A sada, da nemaju niko da objesni kako raditi. Moraju sam traziti da bude neciji rob.
Molim za iskren i objektivan odgovor; zelio bih postati dio IT svijeta, imam 25 godina i poznajem osnove rada na racunaru, malo DOS, excel itd., znaci prosjek. Koliko mi vremena i truda uz skolu treba da bih imao stabilan posao i zaradu u IT sektoru i da li je to realna aspiracija? Molim da neki developer da iskren i dobronamjeran odgovor, hvala unaprijed.
Zavisi od motivacije i usvajanja znanja naravno. Neko prisvoji brzo znanje, neko sporo. Znam momka koji je isao u BitCamp, gdje je dosao kao totalni laik i za pola godine prosao kroz intenzivni trening, radio na dinamicnim projekta sa iskusnim programerima i ozbiljno shvatio i posvetio se tome. Opet je nakon toga imao samo neku pocetnu podlogu, jer je dobio previse informacija u tako kratkom roku. Nakon toga se zaposlio i za neke 2 godine je vec prosao kroz dosta toga i postao junior dev
@delirium Tako da mislim da treba realno najmanje 2-3 godine aktivnog učenja i rada da dobijes neku dobru podlogu i da se isprofiliraš u nekog junior programera. S vremenom dobijaš iskustvo i što više prolaziš kroz sve to, to imaš kozistentnije znanje. Informatika je jako dinamična, svako malo izlaze nove tehnologije, tako da se ne moze to u kratkom roku savladati. Treba ipak dobra podloga za neki ozbiljan posao.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
na području TK je situacija takva da sam ja kao inžinjer el teh radila za 480 KM (i i to bila sretna kad se kabadahija sjeti isplatiti) i dosta mi više! uredite trziste rada pa onda pričate o zapošljavanju!!!!
Ja ne znam da iko u Sarajevu radi ispod 1000 KM kao programer. I to u nekim novim ili slabijim firmama koji zaposljavaju mlade programere, bez puno iskustva.
@delirium Evo zena je sve rekla, ovo je sve supliranje da se dobiju jeftini robovi, presli su sa malina na radnike