Prvi sajam praksi u Banjoj Luci
0

Edin Mehić: Samo uz praksu do dobrog zaposlenja

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Direktor Agencije za zapošljavanje Posao.ba Edin Mehić ocijenio je danas da bi mladi što prije trebalo da nađu mogućnost da se integrišu na tržište rada i da sami pokreću inicijativu, a ne da čekaju da im se poslodavac javi.

On je na otvaranju Prvog sajma praksi, obrazovanja i stipendija koji se danas i sutra održava u Banjoj Luci rekao da mladi čovjek koji završi školu i ima obavljenu praksu može naći bolji posao od svog kolege koji to nema.

Mehić je naveo da će ova agencija posjetiocima sajma omogućiti da ostave kontakt podatke kako bi im ova omogućila obavljanje prakse u nekoj od kompanija.  

Otvarajući Prvi sajam praksi, obrazovanja i stipendija, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić poručio je mladima da stipendiraju za budućnost jer se budućnost gleda kroz mlade ljude.

On je naglasio da ovaj sajam nudi sve ono što je neophodno mladom čovjeku koji želi da se obrazuje i stručno usavršava. 

"Ministarstvo nauke i tehnologije smatra da je znanje osnovni resurs RS i to onaj na koji u budućnosti možemo najviše da računamo. Zbog toga su ovakva dešavanja posebno značajna, mi ih podržavamo", rekao je Komić.  

Predstavnica Centra za razvoj karijere, koji je organizator sajma,  Bogdana Čeko rekla je da je na prvom sajmu praksi, obrazovanja i stipendija mladim ljudima mogućnost praktičnog rada ponudilo oko deset eminentnih kompanija iz RS, da su svoje studijske programe predstavile  i privatne i javne visokoškolske ustanove, a stipendije ponudile Češka ambasada u BiH, njemačka fondacija DAAD i druge fondacije koje se bave stipendiranjem i neformalnim obrazovanjem mladih. 
"Trudili smo se da obuhvatimo što više obrazovnih institucija i kompanija. Ovo je prvi put da organizujemo ovakav sajam, a sljedeći put će vjerovatno biti još veća i kvalitetnija ponuda", rekla je Čeko i dodala da su na sajmu prisutne i škole stranih jezika. 

Dvodnevni sajam praksi, obrazovanja i stipendija održava se danas i  sutra u Domu omladine u Banjoj Luci, u organizaciji Centra za razvoj karijere.  Riječ je o obrazovno-izložbenoj manifestaciji namijenjenoj prije svega studentima i maturantima, na kojoj će posjetioci moći dobiti  informacije o različitim vidovima formalnog i neformalnog obrazovanja koji se nude, stipendijskim programima i mogućnostima obavljanja prakse za studente. 

Partneri sajma su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Zavod za zapošljavanje RS, Privredna komora RS, UNDP, internet portal za zapošljavanje "Posao.ba" te Savez studenata Ekonomskog fakulteta u Banjaluci. 

Ulaz na sajam je besplatan, a radno vrijeme sajma za posjetioce je od 10 do 18 sati.