Posao
167

Do kraja juna posao za 719 pripravnika u Kantonu Sarajevo

Piše: J. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prije više od dva mjeseca završen je konkurs za učešće u programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV, koji provode Služba za zapošljavanje i Vlada Kantona Sarajevo. Iako je prvobitno planirano zapošljavanje 360 pripravnika, taj broj će biti udvostručen. Na radost stotina mladih ljudi, cijeli proces trebao bi biti završen do kraja juna, tvrde u Službi za zapošljavanje KS.

Javni poziv poslodavcima da se prijave za učešće u programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika objavljen je 15. marta i trajao je mjesec dana. Prema konkursu su osigurana sredstva za 360 pripravnika. Međutim, na poziv se prijavilo 726 poslodavaca koji su tražili 2055 pripravnika.

"Našli smo se u nezavidnoj situaciji, jer su poslodavci potraživali šest-sedam puta više pripravnika nego što smo imali sredstava. Zbog toga smo pokrenuli inicijativu da kroz sredstva 2013. godine prema programu mjera obuhvatimo još 350 pripravnika i da ukupan broj bude 719", kaže za portal Klix.ba šef Odjeljenja za poslove podsticanja u zapošljavanju Mahir Lokvančić.

Zakonom o posredovanju u zapošljavanju FBiH formirana je radna grupa od članova Službe za zapošljavanje i Ministarstva za rad i privredu KS, koja je ponovo morala provesti proceduru u programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika.

"Sve je u završnoj fazi i mislim da se trud svih aktera isplatio, jer je mnogo bolje zaposliti 719, nego 360 pripravnika. Ja očekujem da će cijeli proces biti završen do kraja ovog mjeseca", dodaje Lokvančić.

U javnom pozivu, prednost su imali poslodavci koji se bave proizvodnom djelatnošću, koji potražuju pripravnike suficitarnih zanimanja, koji su bili korisnici navedene mjere, koji su po isteku pripravničkog staža pripravnike zadržali u stalnom radnom odnosu i poslodavci koji prvi put koriste podsticajna sredstva.

Prema riječima našeg sagovornika, poslodavci traže različite profile i zanimanja, od obrazovanja do proizvodnje.

"Najveća je potražnja za pravnicima i ekonomistima, kojih ima najviše na birou. Također, postoji veliki interes i za pripravnicima sa tehičkim fakultetima, kojih nema puno, pogotovo za inžinjerima građevine, mašinstva i elektrotehnike. Malo slabija je potražnja za pripravnicima sa društvenim fakultetima", kaže Lokvančić.