Analiza Posao.ba
103

Bh. građani sve više traže hljeb u inozemstvu, opao broj prijava za "domaće poslove"

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I.Š./Klix.ba (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstavnici web portala Posao.ba saopćili su u utorak posljednje informacije na osnovu analize tržišta rada u Bosni i Hercegovini, a u kontekstu potrage za poslom, ponude posla i usporedbe stanja u zemlji sa stanjem u inozemstvu.

Riječ je o analizi perioda od prvog do šestog mjeseca 2018. godine. U inozemstvu je našim građanima nuđeno 38 posto više poslova nego 2017., tačnije 2.233 posla. Najviše ponuda dolazi iz Hrvatske, Njemačke i Slovenije. Treba reći da za naše ljude krajnja destinacija nisu Hrvatska niti Slovenija odakle odlaze nakon stečenih referenci. Najtraženije kategorije za zanimanja bile su građevinarstvo, ugostiteljstvo i proizvodnja.

Najtraženija zanimanja za rad u inozemstvu su građevinski radnik, konobar, vozač, električar i radnik u proizvodnji. Ukupan broj prijava za rad u inozemstvu povećan je u odnosu zna 2017. godinu za 55 posto.

Tokom 2017. godine Slovenija je za naše građane izdala 26.000 boravišnih dozvola, za Hrvatsku se pretpostavljaju slični podaci, dok je Njemačka izdala 15.000 radnih dozvola za građane BiH. Na osnovu toga, Posao.ba procjenjuje da je tokom 2017. godine iz BiH u ove tri zemlje otišlo između 65.000 i 70.000 ljudi.

Podaci govore da će BiH uskoro ostati bez ljekara, inžinjera, građevinara, ugostitelja, vozača i električara. Novi zakon u Njemačkoj osigurat će liberalizaciju rada u toj zemlji, tačnije - njemački radnik neće imati prednost nad strancem pa će poslodavci potražnju usmjeriti ka našim krajevima te naše ljude ohrabriti da idu u Njemačku.

U spomenutom periodu objavljeno je blizu 5.000 oglasa za posao u BiH, što je povećanje od 24 posto u odnosu na isti period iz 2017. godine. U tim oglasima nalazilo se 11.285 radnih mjesta, što je povećanje od 34 posto.

U isto vrijeme smanjuje se broj osoba koje se prijavljuju za posao u BiH. Prosječan broj osoba koje se prijavljuju po jednom oglasu je 14, dok je taj broj prošle godine bio 20 osoba.

Najčešći oglasi dolaze iz prodaje, ugostiteljstva i građevinarstva, a tražitelji poslova najviše interesa imali su za administrativne usluge, arhitekturu, pravo, bankarstvo i finansije. Ljudi koji traže posao najmanje su bili zainteresovani za kategorije ljepota i zdravlje, zaštitarske usluge, ugostiteljstvo i proizvodnju.

Najtraženija pojedinačna zanimanja bila su prodavač, konobar, građevinski radnik, radnik u proizvodnji, call agent, komercijalista, vozač, programer, kuhar i električar.