Posao
114

15 pripravnika s biroa dobit će posao u sarajevskoj firmi Zrak

FENA
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i v.d. direktora firme Zrak Senad Imamović potpisali su danas u Sarajevu ugovor o realizaciji Programa osposobljavanja 15 pripravnika s biroa za zapošljavanje za deficitarna zanimanja.

Finansijska sredstva, oko 54.500 KM, potrebna za zapošljavanja 15 pripravnika osigurala je Općina Novi Grad Sarajevo.

Radi se o realizaciji općinskog programa podsticaja privredi, a na pomoć Zraku, kako je kazao Efendić, odlučili su se kako bi pomogli firmi da zadrži visoko sofisticiranu tehnologiju, i pored brojnih problema s kojima se godinama suočava, a jedan od njih je blokirani račun već nekoliko godina.

"Firma se bavi veoma sofisticiranom djelatnošću, a po mojim informacijama, manje od 20 država u svijetu ima tehnologiju izrade optičkih elemenata koje mi imamo i koje su, na neki način, na izdisaju. Naša želja je da se znanje koje posjeduju ljudi u "Zraku" prenese na pripravnike", dodao je Efendić.

"Zrak" je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH i bavi se namjenskom industrijom, strateškom djelatnošću za državu. Efendić je dodao da je nekada zapošljavao oko 4.000 radnika, dok danas ima oko 80 zaposlenih. Zrak je prije nekoliko mjeseci dobio novu upravu koja pokušava spasiti firmu.

Imamović je kazao da je nakon 25 godina ovo prvo plansko i sistemsko zapošljavanje u Zraku.

"Radi se o 15 radnih mjesta, od kojih se dva odnose na visoko obrazovane osobe, a ostala na osobe sa srednjom stručnom spremom i trećim stepenom obrazovanja. U pitanju je tehnička struka. To su specifična radna mjesta koja zahtijevaju prvenstveno kvalitetnu obuku, a potom i mnogo prakse da bi u jednom momentu izvršioci mogli samostalno raditi i odgovoriti postavljenom zadatku", dodao je Imamović.

Konkurs za prijem pripravnika, kako je rečeno, bit će objavljen naredne sedmice, nakon čega će biti formirana komisija za odabir uposlenika.