Privreda
86

Firma Zrak: Kvalitetno urađen posao za Angolu otvara nove mogućnosti

FENA
Potpisivanje ugovora u Općini Novi Grad
Potpisivanje ugovora u Općini Novi Grad
Firma Zrak Sarajevo trenutno ima jedan ozbiljan dogovoren posao s državom Angolom, odnosno za njihovu vojsku radimo nišanske sprave i taj posao, vrijedan 750.000 dolara, trajat će do septembra - izjavio je danas v.d. direktora Zrak Sarajevo Senad Imamović.

Naveo je da im se u perspektivi, na osnovu kvaliteteno urađenog posla, otvaraju mogućnosti za produženje ugovora, odnosno da nastave raditi za njihovu vojsku.

Imamović, koji je za v.d. direktora Zraka imenovan prije tri mjeseca, kazao je novinarima da također imaju 15-ak ponuda proslijeđenih širom svijeta, te da očekuju da se realizuje barem 30 posto tih ponuda i da dođe do sklapanja ugovora.

Zrak je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH i bavi se proizvodnjom optičke i precizne mehanike i dijelova. Nekada je firma imala 4.000 radnika, dok danas ima oko 80 zaposlenih. Nova uprava pokušava spasiti firmu i zadržati visoko sofisticiranu tehnologiju i pored brojnih problema s kojima se suočava, a jedan od njih je blokirani račun već nekoliko godina.

Međutim, kako je kazao Imamović novinarima, ohrabrujuća je želja pojedinih ljudi da pomognu Zraku, među kojima je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić s kojima je danas Imamović potpisao ugovor o realizaciji Programa osposobljavanja 15 pripravnika s biroa za zapošljavanje za deficitarna zanimanja.

Imamović je dodao da očekuje i pomoć resornog Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije u smislu sprečavanja otuđivanja "Zrakove" imovine.

"Zrak ima dosta svoje imovine, ali zbog nagomilanih problema u posljednjih 20 godina, Zrak ima dosta i dugovanja. Svi povjerioci, pa i uposlenici tužili su Zrak i najveća je tragedija što sad ta imovina odlazi u bescjenje putem sudskih prodaja, a u sve to su se uključili i neki mešetari", dodao je Imamović.

Po njegovim riječima, Zrak ima imovinu koja je proglašena neperspektivnom i iz koje bi se mogla podmiriti dugovanja ove firme.

Imamović je istakao da postoji potražnja na tržištu za Zrakovim proizvodima, ali je proizvodnja danas mnogo skromnija nego prije 20 godina i paleta proizvoda je značajno smanjena.

Jedan od razloga je, smatra Imamović, nedostatak obučene radne snage, u koju se godinama nije ulagalo.