biznis
0

Posao.ba dodjeljuje priznanja najpoželjnijim poslodavcima u BiH

Sarajevo-x.com
Posao.ba će 14. aprila u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu četvri put zaredom dodijeliti priznanja kompanijama koje su u istraživanju izabrane za najpoželjnije poslodavce u BiH u 2011. godini.

Projekat Najpoželjniji poslodavac u BiH pokrenut je 2007. godine kada je Posao.ba organizivao prvo istraživanje kako bi se saznalo koje su to kompanije za koje bi korisnici portala najviše željeli raditi. Na taj način stekao se uvid u percepciju bh. građana o kompanijama kao poslodavcima te u faktore koji utječu na njihovu percepciju.

Zbog velike zainteresovanosti javnosti za projekat, dobrog odaziva posjetilaca portala u istraživanju i pozitivnih reakcija kompanija, sljedeće godine se provelo isto istraživanje te je prvi put organizovana ceremoniju dodjele priznanja izabranim poslodavcima koja je prerasla u tradicionalnu manifestaciju u poslovnom svijetu. Manifestacija već četiri godine zaredom okuplja direktore, PR i marketing menadžere i najvažnije predstavnike političkog i privrednog života u BiH te najvažnije medije u zemlji.

Cilj izbora je unaprijediti odnose kompanija sa zaposlenicima

Projektom Najpoželjniji poslodavac žele se promovirati pozitivne prakse upravljanja ljudskim potencijalima u BiH kako bi se kompanije dodatno motivirale da unapređuju svoje odnose prema zaposlenicima te da ponude odlične uvjete za rad, razvoj i edukaciju.

Korisnici koji biraju najpoželjnije poslodavce formiraju percepciju kompanije na osnovu njenog imidža, odnosno brandinga te na taj način prave svoj izbor idealnog poslodavca. S druge strane, status najpoželjnijeg poslodavca za kompaniju otvara dodatnu mogućnost da privuče potencijalne zaposlenike sa potrebnim kvalifikacijama, vještinama, odgovornošću i spremnošću na rad, što je preduslov za razvoj i napredak kompanije.

Najpoželjniji poslodavci 2011.

U istraživanju koje je ove godine provedeno tokom mjeseca januara i februara učestvovalo je 6669 ispitanika iz svih dijelova BiH, što je dvostruko više učesnika nego prošle godine.

Imena firmi u istraživanju nisu unaprijed ponuđena i izbor se temelji isključivo na percepciji korisnika koji su po vlastitom mišljenju navodili one kompanije za koje bi najviše željeli raditi i zbog čega.

Rezultati istraživanja obuhvataju poredak prvih deset najpoželjnijih poslodavaca u BiH sa procentom glasova koji su osvojili, a poslodavci koji su se našli između 11. i 30. mjesta svrstani su po kategorijama čiji je kriterij za formiranje bila djelatnost kompanija. Ove godine izabrane kompanije od 11. do 30. mjesta svrstane su u sljedeće kategorije: Proizvodno-prodajni sektor, Finansijsko-osiguravajući sektor, kategorija Informatika i telekomunikacije i kategorija Mediji.

Imena kompanija koje su ove godine osvojile titulu najpoželjnijeg poslodavca saznat će se na ceremoniji u četvrtak.