Bliži se sezona
512

Poruka Hrvatskoj s najveće svjetske turističke berze: Snizite cijene

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
U Berlinu je održana najveća svjetska turistička berza ITB odakle je Hrvatskoj poručeno da snizi cijene za određena razdoblja u godini kako bi popunili kapacitete, naročito u maju i septembru.

ITB je u Berlinu okupio 10.000 izlagača iz više od 180 zemalja, među kojima je i Hrvatska čiju turističku ponudu tradicionalno predstavlja Hrvatska turistička zajednica (HTZ) na štandu suizlagačima, turističkim kompanijama i zajednicama.

Prvog dana ITB-a svi su razgovarali s partnerima, kao i s glavnim sekretarom Evropskog udruženja putničkih agencija- ECTAA Michelom de Blustom koji je novinarima kazao da je za Hrvatsku i za ovu godinu vrlo optimističan.

"Vjerujem da će Hrvatska zbog svoje jedinstvenosti na Mediteranu i bez akcija moći dobro proći", poručio je de Blust,

Hina prenosi da je među partnerima s kojima su na ITB-u u srijedu razgovarali i ministar turizma Gari Cappelli te direktor HTZ-a Kristjan Staničić je i TUI Germany, čiji je menadžer za Hrvatsku, Austriju i još neke zemlje Sven Gorrissen novinarima izjavio da u TUI-ju nisu zabrinuti ni u strahu za ovu sezonu u Hrvatskoj, ali da primjećuju da je ove godine veća pažnja korisnika usmjerena na cijene.

"U situaciji kada se na njemačkom i drugim tržištima snažno nameću Turska, Egipat, Tunis, pa i Grčka s jakim marketingom i cjenovnim pogodnostima, teško je i od Hrvatske ne očekivati snižavanje cijena odnosno akcije za određena razdoblja u godini kada se zna da je zanimanje slabije. Takvo razdoblje za sada vidimo u maju i septembru i tu bi hrvatski hotelijeri i drugi ponuditelji morali razmisliti o akcijama s 10 do 15 posto nižim cijenama, žele li biti konkurentni i popuniti sobe", poručio je Gorrissen.

Dodao je i da bi takve akcije Hrvatska trebala objaviti što prije, najkasnije za sedmicu do dvije, kako bi bila ispred Španije koja za sada ima pad bookinga za oko 10 posto, a pitanje je, kako kaže, i što će činiti Italija i Francuska.

Komentarišući razgovore s partnerima na ITB-u i traženje nižih cijena, Cappelli i Staničić su naglasili da poštuju touroperatore, ali da još uvijek većinu prometa u hrvatskom turizmu čine oni koji dolaze individualno.

"Savjetujem sektoru da cijene ne spušta, jer mu to nije u interesu. Godina jest pomalo neizvjesna, ali nema drame, a i booking je usporen i za brojne druge zemlje, to je trend. U Hrvatskoj čak ima i dobrih primjera, da se najbolje i najbrže već sada pune najbolji kapaciteti i predsezona, te se trebamo i dalje nametati kvalitetom", kazao je ministar.

Direktor HTZ-a za Njemačku Romeo Dragicchio je booking za Hrvatsku u ovom trenutku označio boljim nego za neke druge zemlje, a kaže i da se njemu partneri iz Njemačke nisu žalili na cijene, tim više što se najskuplje najviše bookira. Kazao je i da se povećava promet iz sjeverne Njemačke prema Hrvatskoj, najviše uvođenjem novih aviolinija, a kako će novih linija, i to barem desetak iz Njemačke biti i ove godine, vjeruje u nastavak dobrog trenda, ali uz veći angažman.