Jačanje saradnje
11

Pokrenuto poslovno udruženje Norveške i BiH: Cilj je povezati kompanije

A. B.
NBBA će pomoći u jačanju ekonomije i bilateralnih odnosa Norveške i BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
NBBA će pomoći u jačanju ekonomije i bilateralnih odnosa Norveške i BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Poslovno udruženje Norveške i BiH (NBBA) danas je zvanično pokrenuto, a osnovano je na inicijativu norveškog ambasadora u BiH Olava Reinertsena.

NBBA je zamišljen kao forum i mreža za kompanije, organizacije i pojedince koji su zainteresovani za jačanje poslovnih odnosa između BiH i Norveške. To znači da ovo udruženje namjerava biti kontakt za norveške kompanije, a članstvo je otvoreno gore navedenim subjektima.

"Ovo je zaista značajan dan u našim bilateralnim odnosima, a stalno jačanje saradnje i prijateljskih veza već 25 godina između Norveške i BiH je izvor našeg zadovoljstva. Međutim, činjenica je da su komercijalni odnosi između naše dvije zemlje u trgovini i investicijama prilično tanke i upravo je to razlog zbog kojeg je norveška ambasada odlučila pokrenuti inicijativu za uspostavljanje jednog bilateralnog poslovnog udruženja Norveške i BiH", naveo je norveški ambasador u BiH Olav Reinertsen.

NBBA će omogućiti potencijalnim investitorima i poduzetnicima da ostvaruju bliže kontakte i razvijaju svoj biznis na tržištima ove dvije zemlje. Poslovno umrežavanje planova je ključ svega.

"Osim toga, NBBA će se povezivati sa bh. i norveškim donosiocima odluka kojima će skretati pažnju i pričati o poslovnim pitanjima koja opterećuju njene članove. NBBA treba biti predstavnik norveških i bh. kompanija aktivnih na ova dva tržišta. Konkretno, vidim četiri sektora s ogromnim potencijalom za norveški angažman i za investitore u Norveškoj. To su zelena i solarna energija, vjetar, hidroenergija (ona koja je ekološki prihvatljiva), zatim IT tehnologije, turizam i industrije poput drvne i mašinske", dodao je.

Kako je naglasio, daljim razvojem bilateralne i komercijalne saradnje, Norveška može doprinijeti otvaranju održivih radnih mjesta te na kraju se suočiti s glavnim izazovom s kojim se BiH nosi, a to je odliv mozgova.

"Mladi i obrazovni ljudi također trebaju dobiti priliku da razvijaju ideje, poslovne planove i ostvare svoj najveći potencijal u BiH. To će stvoriti održivu budućnost i nastaviti odgoajati velike duhove ove zemlje", naglasio je.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je ovim povodom kazao da će bilateralna saradnja Norveške i BiH dovesti do jačanja ekonomskih veza ove dvije zemlje.

"U rukama onih koji to znaju kao što je ambasador Reinertsen, svakako će polučiti dobre rezultate. Članstvo u NBBA je otvoreno za sve kompanije, organizacije i pojedince, a omogućit će investitorima i poduzetnicima bliže kontakte i razmjenu informacija kako bi razvijali svoje biznise na tržištima ove zemlje. U pravilu najčešće primjedba investitora koji dolaze u BiH je upravo kako doći do relevantnih informacija koje su potrebne za pokretanje novog biznisa", kazao je Novalić.

Dodao je da će pokretanjem NBBA to biti mnogo pojednostavljeno.

"Omogućit će poslovnim partnerima obje zemlje jaču saradnju, a za nas to znači i nova ulaganja, otvaranje radnih mjesta i unapređenje odnosa sa ovom zaista prijateljskom zemljom. Norveška je jedan od najvećih pomagača BiH i to radi bez ikakvih uslova i njena podrška koja je zabilježena proteklih decenija ovim će biti dodatno pojačana. Ovo je značajno ne samo za prisustvo norveških kompanija u BiH već i za prisustvo naših kompanija na njihovom tržištu, a sve skupa će doprinijeti ubrzanju evropskih integracija BiH, pri čemu se uz ekonomske reforme stvaraju i uslovi za jačanje drugih programa kao što je ekologija, digitalizacija i prioritetni programi kojim ćemo mladima ponuditi rješenje koje će ih zadržati u zemlji", naveo je Novalić.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske istakao je da je RS u martu krenuo s kampanjom "Srpska - republika mogućnosti" koja je usmjerena upravo na razvoj ekonomije i potencijalne strane investicije.

"Zbog same pandemije te aktivnosti su ostale u nekoj sjeni pa bih se zbog toga zahvalio norveškom ambadadoru na pokretanju NBBA koja će na neki način podržati ovu našu kampanju kako bi se vidjele sve mogućnosti RS-a, od prirodnih resursa do privrednih aktivnosti i industrijskih potencijala. Na ovaj način nam se pruža mogućnost za saradnju kako sa norveškim tako i sa ostalim kompanijama", poručio je Petričević.