biznis
63

Pet savjeta za uspjeh Marisse Mayer, žene koja je do 40. zaradila 500 miliona dolara

Klix.ba
Sa svojih 39 godina, Marissa Mayer je direktorica 40 milijardi vrijedne kompanije, Yahoo. U toku svoje karijere, zaradila je najmanje 500 miiona dolara, 300 miliona od Googlea i oko 200 miliona od Yahooa.

Nicholas Carlson u svojoj novoj knjizi "Marissa Mayer and the Fight to Save Yahoo!" piše o njenom putu do uspjeha i bogatstva.

U nastavku pročitajte pet Marissinih lekcija za uspjeh.

Izaberite priliku koja se čini najstrašnijom. Kad je Marissa diplomirala na Stanfordu, pred sobom je imala brojne mogućnosti. Mogla je postati visoko plaćena konsultantica ili profesorica na univerzitetu Carnegie Mellon. Ili se pak mogla priključiti maloj kompaniji smiješnog imena. Na početku je bila oduševljena ekipom i inteligencijom tih ljudi. Bili su toliko pametni da su je zapravo prestrašili. Odluka da se priključi takvoj kompaniji bila je najriskantnija, ali i nastrašnija opcija. Upravo se za to i odlučila na nju.

Prepoznajte svoje slabosti. Mayer se ubrzo zaposlila u kompaniji Google kao programerka, a njen prvi veliki projekat je bilo da razvije sistem reklamiranja. Nakon toga je Google angažirao programera Jeffa Deana, koji je došao i za nekoliko sedmica razvio sistem koji je Mayer planirala mjesecima. Iako je voljela raditi za Google, shvatila je kako u toj kompaniji neće uspjeti kao programerka. Bilo je potrebno da pronađe drugi način na koji će biti korisna.

Identificirajte probleme vaše kompanije i riješite ih. Nakon što je Mayer shvatila da njena budućnost u kompaniji Google nije u programiranju, odlučila je da se baci na rješavanje drugih problema. Počela je raditi u marketingu i PR-u, te je došla do saznanja koje su to tri oblasti u kojima Google treba poboljšanje. Vodila je sastanke direktora kompanije, Larryja Pagea, a vremenom je napredovala, te stekla brojne utjecaje i veze u kompaniji.

Ne brinite se previše oko toga što ćete na svom putu povrijediti nekoga. Pokušavajući da riješi neke probleme, Mayer je dolazila u konfliktne situacije sa ljudima koji su i sami imali istu misiju. Nije previše marila za to. Još važnije, menadžment Googlea nije obraćao pažnju na to. Bili su sretni jer je ona uspjela riješiti neka od za kompaniju važnih pitanja. Mayer je u Googleu stekla dosta neprijatelja, ali je u isto vrijeme donijela veliku zaradu i hiljade miliona dolara.

Izaberite pravi tajming. Mayerini neprijatelji u Googleu su vremenom postali toliko moćni da su je se vrlo lako mogli riješiti. Mayer je mogla odustati već tada, no nije željela. Nastavila je raditi svoj posao najbolje što je znala i držala se sa strane. Primjerice, vodila je razvojni centar za Google Maps aplikaciju za iPhone. Također, na funkciju direktorice Yahooa nije došla preko noći. Kad je direktorica Yahooa Carol Bartz otpuštena 2001. godine, prijatelj je Mayer rekao kako bi trebala razmotriti tu poziciju, no Mayer je smatrala kako je ova kompanija nepouzdana za rad. Nekoliko mjeseci nakon toga, kad je kompanija izgubila bitku sa investitorom Danom Loebom, Mayer se zainteresirala. Uskoro je potpisala 200 miliona vrijedan ugovor.