Privredna komora FBiH
0

Pad u realizaciji građevinskih radova u posljednje tri godine

FENA
Prema podacima Privredne komore Federacije BiH, evidentan je pad u realizaciji građevinskih radova u posljednje tri godine, što nije dobar indikator privrednog razvoja.

"Realizacija radova u inozemstvu je također u padu, ali je optimistično to da dolazi do rasta u vrijednosti ugovorenih poslova u inozemstvu, tako da se nadamo da će to biti popraćeno i rastom realizacije radova u inozemstvu“, kazala je Feni sekretar sektora za građevinarstvo PK FBiH Dženana Avdić.

Građevinska sezona je počela, bar što se tiče kalendarskih pokazatelja.

"Međutim, kada govorimo o poslovanju građevinskog sektora, koje je uvjetovano brojnim faktorima, stvarnim vremenskim uslovima, političkim faktorima, investicionim ulaganjima, administrativnim okolnostima i drugo, ne možemo se pohvaliti“, dodala je Avdić.

U januaru 2011. godine, vrijednost izvršenih građevinskih radova, u odnosu na isti mjesec prošle godine bila je manja za 1,4 posto, a u odnosu na prosječnu vrijednost prošle godine manja je za 33,3 posto.

Što se tiče radova u inozemstvu, u 2010. vrijednost ugovorenih radova se povećala za 20,9 posto u odnosu na 2009. godinu, dok je vrijednost izvršenih radova u inostranstvu u 2010. manja za 0,2 posto u odnosu na 2009.

"Povećanju vrijednosti ugovorenih poslova u inozemstvu uglavnom su doprinijeli uspješno ugovoreni poslovi u inozemstvu. Ovakvi pokazatelji, ali i najave s 'terena' govore nam da bi u drugoj polovici 2011. mogli očekivati blagi rast realizacije radova u inozemstvu“, prokometirala je Avdić.

Iako su dešavanja u Libiji usporila očekivani rast realizacije građevinskih radova u inozemstvu, istraživanja i otvaranja novih tržišta mogla bi doprinijeti blagom rastu realizacije građevinskih radova u inozemstvu u drugoj polovini ove godine.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u februaru ove godine, u odnosu na prosječnu vrijednost prošle godine, manja je za 47,8 posto, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine veća za tri posto.

U martu ove godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježena je veća vrijednost realiziranih građevinskih radova za 10,5 posto u Federaciji BiH, dok je u odnosu na prosječnu vrijednost prošle godine manja za 22,5 posto.

"Značajan broj ugovorenih poslova u inozemstvu u prošloj godini bio je u Libiji, tako da je zbog stopiranja realizacije tih ugovora došlo do značajnog pada realizacije radova u inozemstvu i to za 47,7 posto u prva tri mjeseca ove u odnosu na isti period prošle godine“, navodi Avdić.

Ona je istakla da je naša građevinska operativa preusmjerena na istraživanje drugih tržišta i ugovaranje novih poslova, tako da je vrijednost ugovorenih radova u inozemstvu veća za 13,7 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Što se tiče domaćeg tržišta ,polako dolazi do rasta u izvođenju građevinskih radova. Ipak, najveća očekivanja domaćeg građevinskog sektora usmjerena su na veće projekte, kao što su termoelektrane, hidroelektrane, autoput itd.

"Na lokalnom tržištu, međutim, u najvećoj mjeri razvoj građevinarstva blokiraju administrativno pravni okviri koji za sobom povlače zaustavljanje investicija za koje su obezbjeđena finansijska sredstva“, kazala je Avdić dodajući da je uglavnom riječ o nedovoljno preciznoj usaglašenosti mogućnosti podnošenja žalbi na odluke javnog tendera, što je definirano Zakonom o javnim nabavkama.

"Samo je Elektroprivreda bila prisiljena da blokira finansijska sredstva za nekoliko značajnijih projekata, zbog podizanja žalbi od učesnika tendera, tako da administrativna procedura rješavanja žalbi tog tipa zahtijeva vrijeme, koje ne ide u prilog upošljavanju i razvoju bh. građevinske operative“, kazala je Avdić.

Radi ubrzavanja radova na autoputu predlažu da se obezbjedi koncesija, a u cilju efikasnijeg rješavanja pitanja vezanih za građevinarstvo, napominju da treba hitno otkloniti zakonodavnu i institucionalnu disperziju nadležnosti ovog sektora.

"Neophodno je da se formira direkcija nadležna za pitanje građevinarstva, ako već nemamo jedinstveno ministarstvo koje se bavi problemima tog sektora“, naglašava Avdić.