biznis
0

Građevinarstvo značajno trpi zbog obustave radova u Libiji

FENA
Obustavom ugovorenih radova u Libiji, bosanskohercegovački građevinarski sektor trpi značajne posljedice u pogledu vanjskih angažmana.

U prva tri mjeseca ove godine obim izvršenih radova je svega 59,6 posto od prošlogodišnjih rezultata postignutih u istom periodu.

Nastavak lošeg trenda očekuje se i dalje bez obzira na razvoj situacije u Libiji jer će ipak potrajati neizvjesnost u pogledu spremnosti tamošnjih partnera za skori povratak bh. kompanija dok se situacija u zemlji bar donekle ne stabilizira, navodi Džemal Kalajdžisalihović, sekretar Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala, osnovane danas u Sarajevu pod okriljem Vanjskotrgovinske komore BiH.

Bosanskohercegovački građevinarski sektor je do rata u Libiji iz godine u godinu bilježio sve značajnije rezultate iako poratno razdoblje naše zemlje karakterizira razjedinjenost i oslabljenost kapaciteta te gubitak velikog broja tržišta i investitora.

Samo u prošloj godini vanjski angažman naših građevinskih usluga bio je vrijedan 132 miliona eura, ističe Kalajdžisalihović.