{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ozbiljan pad poslova naših firmi u inostranstvu

S
25.8.2011. u 20:41
0
1
Ozbiljan pad poslova naših firmi u inostranstvu
0
Ozbiljan pad poslova naših firmi u inostranstvu
Obim građevinskih radova firmi iz BiH u inostranstvu u prva tri mjeseca ove godine zabilježio je ozbiljan pad zbog dešavanja u Libiji i sveden je na svega 59,6 odsto u poređenju s istim periodom lani.
"Za očekivati je da će ovakav trend biti nastavljen dok se bar donekle ne stabilizuje situacija u Libiji", upozorio je sekretar danas osnovane Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Džemal Kalajdžisalihović.

On je naglasio da je samo u 2010. građevinarstvo BiH izvezlo usluga u vrijednosti od oko 132 miliona evra, nakon čega je situacija bitno narušena. Iako u građevinarstvu BiH egzistira više od 3.000 subjekata sa oko 37.000 radnika, što je oko 7,5 odsto ukupno zaposlenih u zemlji, Kalajdžisalihović je ukazao da su vlasti na svim nivoima zapostavile i prepustile građevinare da sami rješavaju svoju sudbinu i probleme sa kojima se suočavaju.

"Tu, prvenstveno, mislimo na prisutne gubitke, nemogućnost plaćanja poreza i doprinosa, isplatu plata, pomoć u zapošljavanju i gubicima zbog prekida radova u Libiji", precizirao je on.

Prema njegovim riječima, spoljnotrgovinska razmjena industrije građevinskih materijala BiH uglavnom dijeli sudbinu ostale domaće privrede, jer je BiH zavisna od uvoza najvećeg dijela, prvenstveno savremenih, građevinskih materijala, koje ne proizvodi ili nedovoljno proizvodi.

Za šest mjeseci ove godine iz BiH je izvezeno građevinskih materijala u vrijednosti od oko 50 miliona eura, pri čemu najznačajnije stavke čine izvoz proizvoda od cementa, betona i umjetnog kamena, kreča, cementa, šljunka i sirovog i pečenog gipsa. U istom periodu uvezeno je građevinskih materijala u vrijednosti od 105,6 miliona eura, pri čemu najznačajnije stavke čine cement, konstrukcije, keramičke pločice, crijep, staklena vune, ukrasni kamen, proizvodi od cementa, betona i umjetnog kamena, vatrostalne opeke.

"Izvoz karakterišu nekonkurentnost zbog visokih transportnih troškova i to što se u najvećoj mjeri iz pograničnih područja izvozi na tržište susjednih zemalja. Kada je riječ o izvozu kamena, onda su to pretežno proizvodi sa niskim stepenom obrade", naveo je Kalajdžisalihović.

Podnoseći informaciju o stanju u građevinarstvu i industriji građevinskih materijala BiH, na osnivačkoj skupštini Asocijacije, Kalajdžisalihović je zaključio da su građevinarstvo i industrije građevinskih materijala i dalje značajni na domaćem planu, a i u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa svijetom imaju značajno mjesto. Prema njegovim riječima, u poslijeratnom periodu, koji karakteriše razjedinjenost i oslabljenost kapaciteta građevinarstva i gubitak velikog broja tržišta i investitora, građevinarstvo je sve do rata u Libiji, iz godine u godinu, bilježilo značajne rezultate.

Na današnjoj osnivačkoj skupštini Asocijacije za članove Odbora izabrani su Džemail Vlahovljak (Energoinvest dd Sarajevo), Semin Mašić (Hidrogradnja dd Sarajevo), Uglješa Kisić (GP Bosna Sarajevo), Salih Kovačević (Širbegović komerc - Gračanica), Ladislav Bevanda (Hering doo - Široki Brijeg), Igor Šitum (Barit-Stamal - Kreševo), Ešref Gačanin (Ipsa Institut-Sarajevo), Zoran Popić (Građenje AD - Pale), Mile Đurović (Unigrad doo - Istočno Sarajevo), Emil Koža (Fabrika kreča Karmeuse - Doboj) i Ilija Stjepanović (Termoelektro - Brčko).

Za predsjednika Odbora izabran je Semin Mašić, direktor Hidrogradnje Sarajevo, a za podpredsjednike Ladislav Bevanda, direktor Hering doo-Široki Brijeg i Emil Koža, zamjenik direktora Fabrika kreča Karmeuse –Doboj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: