biznis
0

Pad cijena dionica na azijskim berzama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na azijskim su berzama cijene dionica danas blago pale jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju, nakon dužeg razdoblja rasta cijena, a pod najvećim je pritiskom rudarski sektor zbog pojeftinjenja sirovina.

Ulagače je ohladilo i pisanje kineskih medija da bi tamošnja centralna banka mogla prilagođavati nivo obavezne rezerve banaka na mjesečnoj bazi kako bi zauzdala prevelik rast kreditiranja, prenose agencije.

Zabrinutost zbog mogućeg povećanja kamata i ukidanja poreznih olakšica, koje su lani potaknule snažan rast prodaje automobila u Kini, mogla bi negativno utjecati na tržište.

Pod najvećim su pritiskom jutros rudarski i energetski sektor zbog pada cijena sirovina, nakon njihovog snažnog rasta krajem prošle godine. BHP Billiton je tako oslabio 0,8 posto, Zhaojin Mining je posrnuo 3,8, a najveća kineska naftna i plinska kompanija PetroChina je izgubila na vrijednosti 1,2 posto.

Od dobitnika se ističe automobilski sektor. Hyundai Motor je tako skočio 6,2 posto, a Nissan Motor je pridobio 0,9 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 0,5 posto u crvenom na 138,05 bodova. Japanski indeks Nikkei 225 je skliznuo 0,17 posto, hongkonški Hang Seng se povećao 0,38, a kineski CSI 300 indeks je pao 0,44 posto. Južnokorejski indeks Kospi je dan završio 0,12 posto u crvenom.