Loše vijesti iz SAD-a
0

Potres u Japanu i sukobi u Libiji srušili azijske indekse

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na azijskim berzama su cijene dionica i jutros, drugi dan zaredom, oštro pale, jer se ulagači povlače s tržišta zbog nemira u Saudijskoj Arabiji i niza slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka.

Tržišta je danas također zabrinuo i razoran potres u Japanu.

Ulagače je na povlačenje s tržišta naveo jučerašnji pad Dow Jones indeksa na Wall Streetu za više od 1,8 posto, što je njegov najveći dnevni pad u sedam mjeseci i mogao bi predstavljati početak dugo očekivane korekcije cijena dionica na niže.

Nakon jučerašnjih vijesti o smanjenju rejtinga Španiji, neočekivano snažnom padu japanske privrede, najvećem trgovinskom deficitu Kine u posljednjih sedam godina, izbijanju nemira u Saudijskoj Arabiji i lošim podacima s američkog tržišta rada, danas je niz loših vijesti nastavljen i podacima o inflaciji u Kini.

To povećava pritisak na kineske vlasti da pokušaju zadržati kontrolu nad cijenama hrane i općenito inflacijom, pa je moguće da će uskoro ponovno povećati ključne kamatne stope, prenosi Poslovni.hr.

Japanski automobilski div Honda Motor posrnuo je 2,7 posto, dok je njegov rival Toyota Motor oslabio 1,5 posto. Na gubitku su se našle i rudarske dionice. BHP Billiton i Rio Tinto izgubili su na vrijednosti 1, odnosno 2 posto. Kineski Jiangxi Copper je pao 1,5 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 1,4 posto u minusu na 134,20 bodova, a u cijeloj ovoj sedmici navedeni je indeks potonuo 4 posto. Japanski indeks Nikkei 225 spustio se 1,72 posto, hongkonški Hang Seng je pao 1,55, a kineski CSI 300 zaronio je 1 posto. Južnokorejski indeks Kospi bio je na gubitku 1,31 posto.

Na najvećim evropskim berzama na početku današnjeg trgovanja vlada loše raspoloženje. Londonski indeks FTSE 100 trenutno je u minusu 0,40 posto, pariški CAC 40 se spustio 1,02, a pariški je CAC 40 u crvenom 0,67 posto.