biznis
0

Industrijski rast u Kini podignuo azijske indekse

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na azijskim su berzama cijene dionica danas blago porasle, zahvaljujući optimizmu ulagača u vezi rasta kineskog gospodarstva, dok je tečaj dolara oštro pao jer bi SAD-u mogao biti snižen trostruki A kreditni rejting.

Pozitivno na tržišta djeluje to što u Kini industrijska proizvodnja i dalje snažno raste, a monetarne vlasti nisu povećale kamatne stope, uprkos visokoj inflaciji.

Kineski mediji pišu da će vlasti vjerovatno dozvoliti isti rast kredita u idućoj godini kao u ovoj, što je još jedan pokazatelj da će monetarna politika biti nešto labavija nego što se očekivalo, prenose agencije.

Kineski naftni div Cnooc ojačao je 0,8 posto, dok je PetroChina porasla 0,6 posto. Rudarski divovi BHP Billiton je porastao 0,5, dok je Rio Tinto pridobio 0,2 posto.

Blage gubitke bilježila su izdanja japanskih izvoznika. Tako je Honda Motor skliznuo 0,2, a Canon je pao 0,5 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 0,6 posto u zelenom na 135 bodova. Japanski indeks Nikkei 225 je osvojio 0,22, hongkonški Hang Seng se uzdignuo 0,49, a kineski CSI 100 se povećao 0,26 posto. Južnokorejski indeks Kospi je porastao 0,62 posto.