Berza
0

Najveći rast azijskih indeksa u zadnje dvije sedmice

FENA
Na azijskim su berzama cijene dionica danas porasle najviše u zadnje dvije sedmice, zahvaljujući popuštanju napetosti na Korejskom poluotoku i jučerašnjem rastu američkih indeksa.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji blagi, ali ipak rast najznačajnijeg američkog S&P 500 indeksa, koji se kreće na najvišim razinama u dvije godine. Pozitivno je na tržište djelovalo i smirivanje napetosti na Korejskom poluotoku nakon što je jučerašnja vojna vježba Južne Koreje prošla bez incidenata.

Zbog hladnoće u Evropi i SAD-u, nastavlja se rast cijene nafte. Nakon što je jučer skočila za 70-ak centi, jutros je cijena 'crnog zlata' ojačala daljnjih 20-ak centi, na 89,60 dolara po barelu, prenose agencije.

Japanski proizvođač potrošačke elektronike Sony Corp., koji na američkom tržištu ostvaruje oko 22 posto prihoda od prodaje, porastao je 2,7 posto nakon što je Fed izjavio da bi američko gospodarstvo u sljedećoj godini moglo porasti više od prvotnih očekivanja. Rudarska su izdanja također porasla. BHP Billiton je ojačao 1,3 posto, Rio Tinto je osvojio 1,5, a Aluminum Corp. of China je bio na dobitku 1,2 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 1 posto u zelenom.

Japanski indeks Nikkei 225 se povećao 1,51 posto, hongkonški Hang Seng se povećao 1,57, a kineski CSI 300 je skočio 2,23 posto. Južnokorejski indeks Kospi je porastao 0,83 posto.