biznis
0

Nastavljen rast cijena dionica na azijskim berzama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na većini azijskih berzi cijene su dionica danas porasle, zahvaljujući jučerašnjem jačanju Wall Streeta, dok je tečaj dolara pao na najniži nivo u osam mjeseci jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike u SAD-u.

Nastavak septembarskog uspona cijena dionica na Wall Streetu ohrabrio je azijske ulagače. Tim više što se očekuje da će američka i japanska centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknule rast ekonomije.

Jučer je objavljeno da je u SAD-u povjerenje potrošača palo na najniži nivo u sedam mjeseci.

Danas je, pak, Bank of Japan objavila tzv. "tankan" izvještaj prema kojemu je poslovno raspoloženje poraslo šesti kvartal zaredom, ali u tromjesečju do kraja ove godine očekuje se pogoršanje raspoloženja zbog jačanja jena prema dolaru, što nanosi štete japanskim izvoznicima, javljaju agencije.

Na berzi u Seulu najveći azijsko proizvođač poluvodiča Samsung Electronics je ojačao 3,6 posto, dok je njegov konkurent Hynix Semiconductor ojačao 2,3 posto. Rasle su i dionice rudarskih kompanija. Rio Tinto je bio na dobitku 0,3 posto, Newcrest Mining se povećao 1,6, dok je Mitsubishi Corp. ojačao 1,8 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 0,8 posto u zelenom na 127,60 bodova, odnosno na najvišem nivou od 16. aprila. Japanski indeks Nikkei 225 pridobio je 0,67 posto, hongkonški Hang Seng je ojačao 1,02, a kineski CSI 300 indeks je skliznuo 0,21 posto. Južnokorejski indeks Kospi se povećao 0,56 posto.