Berza
0

Azijske dionice porasle na najviši nivo u zadnje dvije godine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na azijskim su berzama cijene dionica danas porasle na najviši nivo u zadnje dvije godine jer se ulagači nadaju da će, nakon japanske, i američka centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula brži oporavak ekonomije.

Nakon što je jučer Bank of Japan iznenadila odlučnim mjerama za poticanje ekonomije, smanjenjem kamata i ubrizgavanjem dodatne likvidnosti u finansijski sistem, ulagači se nadaju da će slične poteze uskoro povući i monetarne vlasti u SAD-u, Britaniji i drugim najvećim svjetskim ekonomijama, prenose agencije.

Vjeruje se da će američki Fed idućega mjeseca poduzeti nove mjere "kvantitativnog popuštanja" - praktično štampanje novca za kupovinu imovine - što je potaknulo rast cijena dionica, sirovina i druge imovine.

Najveći rast zabilježile su dionice rudarskih kompanija. BHP Billiton tako je osvojio 2,6, a Rio Tinto se povećao 2,5 posto. Na dobitku su bile i dionice naftnih kompanija. Tako je japanski Mitsui pridobio 3,4, a kineski Cnooc 2,3 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 1,5 posto u zelenom na 129,73 boda, što je njegova najviša vrijednost od augusta 2008. godine kada je bankrotirala američka banka Lehman Brothers.

Japanski indeks Nikkei 225 skočio je 1,81 posto, hongkonški Hang Seng je osvojio 1,21, a južnokorejski indeks Kospi je bio na dobitku 1,33 posto.