Svečanost u Srbiji
20

Ozvaničen početak gradnje Moravskog koridora, 5G autoput će imati čak 84 mosta

A. D.
Foto:Instagram
Foto:Instagram
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ozvaničio je danas početak radova na Moravskom koridoru, donica Pojate-Preljina.

Ovaj koridor, kako se najavljuje, bit će prvi "digitalni" autoput u Srbiji, a povezivat će koridore 10 i 11. Radovi bi trebalo da budu završeni do 2022. godine.

Osim što spaja dva važna evropska koridora Moravski koridor povezat će sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka - Kruševac, Kraljevo, Trstenik, Vrnjačku Banju, što je oko pola milliona ljudi.

Foto:Instagram
Foto:Instagram

Na ovoj dionici autoputa, od Preljine do Pojata, koja se sada prelazi za oko dva sata, treba da bude izgrađeno ukupno 139 objekata od toga 84 mosta, 26 nadvožnjaka i tri podvožnjaka, kao i 10 petlji.

Moravski koridor bit će dugačak 112 kilometara. To bi trebao da bude do sada najširi autoput u Srbiji, pošto će biti širi za ukupno 1,6 metara, ukupne širine 30 metara.

Foto:Instagram
Foto:Instagram

"Ovaj put će biti najširi put u Srbiji, od 30 metara. To znači da kad uđete na autoput da ćete u svom automobilu, na znakovima da vidite gdje je klizavo, gdje je magla. Takve autoputeve gradi danas Srbija. Za dvije godine će biti završena dionica od Pojata do Kruševca, za tri godine Čačak-Kraljevo, a za četiri godine kompletan autoput", kazao je Vučić, prenosi Blic.rs.

Direktor projekta Moravskog koridora Andy Milunzi rekao je da je Moravski koridor više nego put, jer je prvi 5G autoput.

"Moravski koridor će imati važan i masivan sistem za odbranu od poplava, ovo je prvi put da je izgrađen ovakav sistem na Balkanu", istakao je on.