{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo je lista zemalja koje će imati najveći rast BDP-a u 2014. godini

9.1.2014. u 21:01
0
29
Ovo je lista zemalja koje će imati najveći rast BDP-a u 2014. godini
0
Ovo je lista zemalja koje će imati najveći rast BDP-a u 2014. godini
Foto: Ilustracija
The Economist Intelligence Unit (EIU) je objavio svoje projekcije ekonomskog rasta u 2014. godini, uključujući i privrede koje će najviše rasti.
Washingtonpost.com prenosi kako se na listi zemalja sa prognozom najvećeg ekonomskog rasta našao i Južni Sudan, i to na prvom mjestu, ali da je predviđeni rast BDP-a od 35 nerealan i da su to astronomski iznosi za ovu zemlju. Južni Sudan je prekinuo izvoz nafte u januaru 2012. godine zbog spora sa Sjevernim Sudanom, što je jedan od razloga koji navodi Washington Post, a zbog čega je ovaj rast nerealan.

Druga zemlja za koju je nerealno očekivati ekonomski rast je Makao, koja je zauzela treće mjesto s rastom od 13,5 posto. Ekonomski analitičar Washington Posta ga izostavlja, jer to zapravo i nije država, već posebno autonomno upravno područje u sastavu Kine.

Ako ove dvije izostavimo, ovo je spisak zemalja za koje se predviđa da će u 2014. godini imati najveći privredni rast prema povećanju BDP-a. Na prvom mjestu je Mongolija sa rastom BDP-a od 15,3 posto, zatim Sijera Leone sa 11,2, Turkmenistan sa 9,2, Kraljevstvo Butan sa 8,8 posto, kao i Libija, Irak sa 8,5, Laoska Narodna Demokratska Republika također 8,5, kao i Istočni Timor, potom Eritreja sa 8,0 posto i Zimbabve sa 7,9 posto.

Ono što je manje-više zajedničko svim tim zemljama je da su siromašne, s izuzetkom Libije. Potom, rast BDP-a dolazi zahvaljujući eksploataciji prirodnih resursa, najčešće jednog od njih i treće, možda najvažnije, je da te prirodne resurse eksploatišu i prodaju zemljama u razvoju, najčešće jednoj od njih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: