biznis
0

Otvorena konferencija "Zapadni Balkan u 2020. godini"

FENA
Iako se to možda ne čini u svjetlu aktualne ekonomske krize koja je posebno pogodila naš region, sada je pravi trenutak da se misli deset godina unaprijed - izjavio je danas u Sarajevu generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) Hidajet Biščević pred početak regionalne konferencije "Zapadni Balkan u 2020. godini - prevazilaženje ekonomske krize i razvijanje konkurentnih privreda".

RCC je organizirao ovaj dvodnevni skup u povodu dvogodišnjice svoga postojanja, a među učesnicima su visoki zvaničnici zaduženi za strateško planiranje i ugledni stručnjaci akademskih zajednica zemalja regiona, Evropske komisije, međunarodnih finansijskih institucija i relevantnih organizacija zemalja EU i regiona.

Biščević naglašava da je dio regiona još uvijek opterećen prošlošću te da je zbog nesretnih prilika ovaj kutak Evrope zaostao.

Zato je sada vrijeme da se razmisli koja su to sredstva koja treba iskoristiti "da ponovo ne 'promašimo' kao region", i to ne samo u institucionalnom smislu (članstvo u euroatlantskim organizacijama) nego i u ostvarenju ukupnog kvaliteta života.

Pritom, upozorio je on, bez regionalne saradnje i interakcije zemalja regiona nema izlaska iz krize, odnosno iz "krize niko ne može izaći sam".

Samu konferenciju Biščević je više ocijenio kao znanstveno-teorijski skup na kojem treba razmotriti viziju regiona 2020. godine i kako ostvariti tu sliku.

S druge strane, predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Eduard Kukan, koji se također obratio na otvaranju konferencije, kazao je da je njegova glavna poruka ipak politička.

On smatra da dok se sve zemlje regiona suočavaju s ekonomskom krizom važno je postići politički konsenzus o neophodnim reformama kako bi bilo moguće učiniti neophodne stvari.

Kriza je sama po sebi uzrokvala teškoće, ali je u regionu produbljena izostankom neophodnih političkih i ekonomskih reformi.

Kada je u pitanju BiH, Kukanova politička poruka je da na BiH gleda kao na buduću članicu EU, ali vrijeme prijema "ovisi o vama". Pritom je EU spremna pružiti svaku pomoć.

  • Ali vi morate ispuniti kriterije - upozorio je, naglašavajući da se radi o kriterijima koji su isti za sve zemlje.

Također je naglasio da je u izbornoj godini pogrešno smatrati da se zbog izbora treba traćiti vrijeme. Naprotiv, postoje mnogi zahtjevi koji se moraju ispuniti do izbora.