Na dan Bh Telecoma
60

Otvorena je prva poslovno-tehnološka konferencija "Sarajevo TechLab"

Sedin Kahriman, v.d. generalni direktor BH Telecoma
Ove godine je Dan vodećeg bosanskohercegovačkog operatora obilježen organizacijom prve poslovno - tehnološke konferencije BH Telecoma "Sarajevo TechLab" koja se održava danas u hotelu Swissotel u Sarajevu.

Konferencija je organizovana s ciljem razmjene mišljenja i iskustava sa poslovnim partnerima i velikim korisnicima na temu digitalne transformacije, kao i utvrđivanja vizije i pravca onoga što nas očekuje kao društvo koje počiva na digitalizaciji svih životnih aspekata, a posebno poslovanja u modernom dobu.

Konferenciju je otvorio Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, a prisustvovalo je oko 300 učesnika iz ICT kompanija, vladinog i realnog sektora, regulatora i akademske zajednice kao važnih učesnika stvaranja poslovnog ambijenta za realizaciju digitalizacije i kreiranje digitalnog društva u BiH. "Cijeli moj mandat pratila su me pitanja novinara da li će Vlada prodati BH Telecom. Iskreno, ta tema nije nikada bila na dnevnom redu niti sjednice Vlade FBIH. BH Telecom, ovakav kakav je trenutno, sa projektima 4 G, inovativnim tržišnim nastupom u tehnološkom smislu je generator razvoja bh.društva i glavni oslonac za pametna i inovativna rješenja koja nude pojedinci i nove kompanije u IT biznisu. Očekujem da danas zajedno sa vašim poslovnim partnerima, biznis zajednicom i akademskim radnicima osmislite i plasirate nova pametna rješenja i projekte a Vlada će kreirati ambijent za realizaciju tih projekata i digitalizaciju bh. društva", rekao i Fadil Novalić i čestitao BH Telecomu 5. septembar – Dan kompanije.

V.d. generalnog direktora BH Telecoma Sedin Kahriman je u obraćanju na početku konferencije podsjetio na 05. septembar 1993. godine kada su, u najtežim uslovima razaranja, agresije i opsade, stručni zaposlenici JP PTT BiH prekinuli telekomunikacijsku blokadu i uspostavili prvu međunarodnu vezu Sarajevo-Bern, korištenjem međunarodnog koda 387.

U nastavku obraćanja je najavio prezentaciju digitalne agende BH Telecoma kroz koju je predstavljena transformacija kompanije iz tradicionalnog CSP u Digital Service Providera. "Ova transformacija predstavlja tehnološku i organizacijsku transformaciju, transformaciju informacionih tehnologija, implementaciju savremenih tehnoloških rješenja i promjenu razmišljanja u poslovanju", rekao je Sedin Kahriman. Nakon što je ukazao na ulogu telekoma u procesu dgitalne transformacije, g. Kahriman je pozvao postojeće i potencijalne partnere da zajedno sa BH Telecomom kreiraju nova ICT rješenja i usluge kako bi izgradili bolje digitalno društvo.

Članovi Uprave BH Telecoma Samira Ćerim, Adnan Huremović i Elvedin Kanafija su tokom prezentacije na temu "Digitalna agenda BH Telecoma" istakli kako je digitalna transformacija zahvatila cijeli svijet te da digitalne kompanije koje pripadaju privatnom sektoru i pametni gradovi koji pripadaju javnom sektoru su novi temelji svjetskog razvoja. Naglašeno je da je ključ uspjeha u takvom svijetu ubrzan razvoj zasnovan na stalnim inovacijama i digitalnoj infrastrukturi koja omogućava kreiranje novih vrijednosti za poboljšanje kvalitete usluge i korisničkog iskustva.

U nastavku konferencije slijede dvije panel diskusije na teme "Globalni trendovi i uloga telekoma u digitalnoj transformaciji" i "Digitalno društvo, uloga BH Telecoma, izazovi i prilike".