Uložena 42 miliona KM
8

Otvorena Hidroelektrana Bočac 2 kod Mrkonjić Grada, posao za 32 osobe

SRNA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Hidroelektrana Bočac 2 otvorena je danas u mjestu Bočac kod Mrkonjić Grada u koju su uložena 42 miliona KM i otvarena 32 radna mjesta.

Hidroelektranu Bočac 2 otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu Nedeljko Kesić.

Dodik je istakao da Republika Srpska u narednom periodu mora da gradi ovakve objekte da bi obezbijedila potpunu stabilnost i napredak.

"Strategija ove vlasti jeste razvoj i unapređenje Republike Srpske", rekao je Dodik u obraćanju na svečanosti otvaranja Hidroelektrane.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je ovo veliki događaj jer će Hidroelektrana Bočac 2 biti od ogromnog značaja za privredu RS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da RS može graditi velike hidroenergetske objekte, što je od ogromnog značaja za razvoj.

Kesić je naveo da je izgradnja ovog objekta od velikog značaja za unapređenje rada preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu i podsjetio da je ogroman hidroenergetski potencijal rijeke Vrbas.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da je izgradnja ove hidroelektrane značajna za razvoj opštine koju predvodi i za poboljšanje životnog standarda građana.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Instalisana snaga Hidroelektrane Bočac 2 je 8,76 megavata, a projektovana godišnja proizvodnja 42 gigavat-časa električne energije.

Osim ove, danas će biti otvorena i mala hidroelektrana koja se nalazi u neposrednoj blizini Hidroelektrane Bočac 1.